Ismét megtelhetnek a cipősdobozok

Írta:  2014.11.19.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is akciózik a kerületben a baptista egyház. Olyan karácsonyi ajándékokat várnak a segíteni szándékozó emberektől, amelyekkel szebbé, melegebbé tehetik az ünnepnapokat a rászoruló pestszentimrei gyerekeknek, fiataloknak. Az előkészületekről Háló Gyula lelkészt kérdeztük.

– A tavalyi cipősdoboz-akciójuk eredményéről csupa örömmel beszélt, mondván, minden vágyuk valóra vált. Gondolom, ennek megismétlődésére számít az idén is.
– Ez természetes, már csak azért is, mert biztosak vagyunk abban, hogy az egymásra figyelő, jólelkű emberek nem mennek el szó és tett nélkül azon embertársaik mellett, akik szeretetre, segítségre szorulnak azokban a napokban, amikor a „boldogok” karácsonyfája alá ajándék kerül. Tudjuk, hogy segítenek azokon, akiknek kell, de legalábbis illik.

Segítő szándék

– Kérem, mondjon valamit a programról.
– A legfontosabb az, hogy az újszülöttektől kezdve a 14 éves korúakig valamennyi pestszentimrei fiúnak és lánynak lehet ajándékot, meglepetést hozni, készíteni.
– Az ünnepekről beszélünk, miközben karácsonyig még egy hónap van, tehát viszonylag hosszú idő.
– Nem olyan ez, mint amikor bemegy valaki a boltba, s megveszi ezt meg azt, majd leteszi a fa alá. Arra valóban elég akár egyetlen nap is. A cipősdoboz-akció más, hogy úgy mondjam, bonyolultabb és egy kicsit hosszabb is.

– Amennyiben?
– Az első, a legfontosabb és mindennek az alapja a segítő szándék. Enélkül nem lehet, nincs is értelme részt venni ebben a kedves akcióban. Az eltervezett, összeállított ajándékdoboz nem kerül egyből a fa alá, hosszabb az útja. Örömünkre ebben is kapunk segítséget.

A virágbolttól az ünnepségig

– Csak nem a pestszentimrei angyalkáktól?
– Ha a Nemes utcai Margaréta virágboltot és az ott dolgozókat angyaloknak nevezzük, akkor igaz, amit mond. Már a hónap közepétől segítenek nekünk abban, hogy jó helyre kerüljenek az ajándékok. Kérjük is a dobozosokat, hogy a meglepetéseiket a Nemes utca 25. alatti virágboltban adják le. Ott várják és fogadják a csomagokat.
– Meddig?
– December 10-ig mindennap leadható a meglepetéscsomag.
– Egy „stációval” közelebb kerültünk a karácsonyfához, de még nem vagyunk ott…
– Az összegyűjtött ajándékokat december 17-én, szerdán, pontosan egy héttel szenteste előtt karácsonyi műsorral egybekötött program keretében adjuk át a baptista imaházban, illetve közösségi otthonban. A fiatalokat 16 órától várjuk sok-sok szeretettel és ugyanennyi ajándékkal.

– Akinek még maradt kérdése, hova fordulhat?
– A további részletekről a Békéssy Sándor Baptista Értelmiségi Egyesületnél lehet érdeklődni, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

„Megcímezve”

– Az utolsó, de annál fontosabb kérdés. Mit kell feltüntetni a dobozokon?
– Mindenkit arra kérek, hogy jó állapotban lévő, tiszta dobozt használjon, a tetejét és az alját vonja be színes csomagolópapírral, és csak ezután tegye bele az ajándékát. Fontos, hogy a csomagot ne ragasszák le. És még egy információ: a dobozra jól láthatóan írják fel, hogy milyen korosztályú lánynak vagy fiúnak szánják. Például „lány 8” vagy „fiú 12”, netán „fiú 2–4”.