A családnak is tetszett a munkája

Írta:  2014.11.19.
A Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság, e hónap elején, negyedszázados ünnepi közgyűlését követően osztotta ki a Pestszentimréért-díjakat. A kitüntettek között lehetett Baracsi Judit, Pesteszentimre városközpont megújulásának egyik fontos szereplője.
Irodájába lépve tekintetem azonnal az íróasztal mögötti falitáblára siklott, ahol egy kiskutya és két kismacska képe nézett vissza rám. Judit tekintetemet követve már sorolta is:
– A két cica Lajos és Sándor, a kutyus Perzsa – mutatta be a házikedvenceket. Magyarázatként hozzátette, pestszentimrei házuk kertjébe sokszor betévednek kölyök állatok, akiket befogadnak. Megjegyeztem, a képek tanúsága szerint az állatok nem a kertben élnek.

– Úgy pontos, hogy nem csak. Elég nagy a szabadságuk – mondta nevetve Judit.
Miután helyet foglaltunk, rátértem jövetelem céljára, a kitüntetésre.
– Mi szerepelt az indoklásban, miért kapta a díjat?
– A Pestszentimre városrész városrehabilitációban nyújtott teljesítményem elismerése szerepel indoklásként – válaszolta Baracsi Judit, aki a munkafolyamatok zöméből projektmenedzserként vette ki részét. De mit csinál egy projektmenedzser?
– Mondhatjuk, hogy a szakma csúcsa. A projektmenedszer az ötlettől az épület használatbavételéig részt vesz az összes munkafolyamatban.
Beszélgetőpartnerem a részletekbe is beavatott: ott kell lennie, amikor kitalálják, milyen bavatkozás szükséges egy-egy ingatlan estében, felújítás, újépítés, továbbá a tervek előkészítése, menedzselése, koordinálása szintén dolga, csakúgy, mint kivitelezéskor a projekt műszaki, pénzügyi, jogi előkészítése, lebonyolítása.

– Negyven helyszínnel indult a rehabilitációs pályázati elképzelés, ebből lett végül tizenkettó került kiválasztásra, figyelembe véve a lakossági véleményeket, a realitásokat, a pénzügyi keretet – tért át az imrei városközpont megújításra.
Judit a projektmenedzserkedés mellett műszaki ellenőrként is közreműködött a nagyívű vállalkozásban. Ez is része a városépítész összetett munkájának, tudtam meg. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a városépítészetben a kreativitásnak messze felül kell múlnia statikusi aprólékosságot.
– Én többek között statikus vagyok – hangzott a váratlan válasz.
Judit szerint nem minden építész művész, a kreativitás nem végzettség függvénye.
– Meg kell próbálni kreatív módon állni minden feladathoz. A jó építész nem kizárólag a munkájában kreatív.
– Más dolog a saját lakóhelyét felújítani, mint egy idegen városrészt? – kérdeztem.
Judit töprengés nélkül válaszolt:
– Minden feladat kihívás, amit meg kell oldani. Nyilván, ha olyan helyszínt kell felújítani, amit naponta látok, ahol élek, az jobban inspirál, mert sok problémára azonnal rálátok, a visszajelzések is intenzívebbek. De ettől függetlenül én minden munkát úgy végzek el, mintha magamnak csinálnám.
Befejezésként visszakanyarodtam a családra, ők vajon hogyan fogadták a látványos rehabilitáció eredményét?
– A lányomnak nagyon tetszett. Főleg a PIK.