Bál egy gyár emlékére

Írta:  2014.11.18.
Az Új Tündérkert adott otthont, a báli szezon hatodik esztendeje hagyományos eseményének, a Hofherr Emlékbálnak.
Elsőként Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket.
– Hatodik alkalommal gyűltünk össze a bál miatt, de év közben is számtalanszor összegyűlünk, hisz összeköt minket a traktorgyár, a közös történelem.

Beszédében az igazgató kiemelte, hogy mostanra a kerület egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, az emléktársaság másik programja, a tavaszi Gépmajális
– Körbe nézve, megállapítható, hogy a Hofherr Emlékbálokkor évről évre egyre szűkebb lesz a terem, ami igen jó jel. Továbbra is várunk minél többeket, hogy saját szemükkel láthassák, milyen is egy sikeres, alulról jövő kezdeményezés – zárta beszédét Császár Bíró Lilla.

Az Új Tündérkert étterem tulajdonosa, az est házigazdája, Szigeti Csaba kiemelte, hogy a Hofherr-Dutra Emléktársaság kitűnően működik és a jövőben is bálokkal, majálisokkal várnak mindenkit, majd átadta a szót Dr. Stieber Józsefnek, az emléktársaság tiszteletbeli alelnökének.
– Ez a rendezvény nem megfelelő terepe egy egész éves értékelésnek, azonban meg kell említenem azok nevét, akik segítették társaságunk működését az elmúlt hat esztendőben – mondta az alelnök, majd felsorolta a támogatókat: a XVIII. és a XIX. kerületi polgármesteri hivatal vezetőit, a Kondor Béla Közösségi Ház azon dolgozóit, akik gyakorlati munkájukkal segítették a rendezvényeket, köszönetet mondott minden vállalkozónak, barátnak, volt traktorgyári munkásnak, akik erkölcsi és anyagi támogatást nyújtottak a társaságnak.

Vinczek György, Kispest alpolgármestere, mint mondta, formabontó módon, az elmúlt hat esztendő hatásairól szólt.
– Mert igenis volt hatása Kispestre, elég, ha csak a helytörténeti gyűjtemény Hofherr hagyaték ápolásában vállalt szerepére gondolunk – fogalmazott az alpolgármester, s hozzátette a gyár a XIX. kerületben működött, méretét pedig azóta sem múlta felül semmilyen vállalkozás. Ezért is tartják fontosnak, hogy a kispestiekkel megismertessék a traktorgyár történetét. Vinczek György kiemelte, hogy a közeljövőben több művész bevonásával térinstalláció készül, amely a XIX. kerület utcaneveit dolgozza fel. Így abban központi elem lesz a Hofherr féle körmös traktor.

– Az önkormányzat és a Hofherr-Dutra Emléktársaság folyamatos kapcsolatot ápol egymással, és ennek megfelelően számíthatunk is egymásra –mondta dr. Lévai István Zoltán, kerületünk alpolgármestere, aki hangsúlyozta, a civil szervezet hagyományőrzésével komoly szerepet vállal Pestszentlőrinc-Pestszentimre közösségi életében.

– Kispest és a XVIII. kerület köztudatában máig benne él a gépgyártás, sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a traktorgyár volt a környék legnagyobb foglalkoztatója – zárta beszédét Lévai István Zoltán, majd megnyitotta a bált.
A nyitótáncot Németh Violetta és Papp Krisztián táncolták, akik a Zürichben rendezett nemzetközi Open verseny első helyezettjei lettek senior latin kategóriában, így érthetően most is vérpezsdítő rumbát és cha-cha-cha-t roptak.