Autizmussal felnőttkorban

Írta:  2014.11.19.
Negyedik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Márton-napi civil mustrát. Ezúttal a fogyatékkal élő gyermekkel foglalkozó intézmények és civil szervezetek találkoztak.

A XVIII. kerületi SOFI (Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) és a Budapesti Patrónus Alapítvány november 14-én szakmai konferenciát és a kerületi hagyomány folytatásaként Márton-napi civil mustrát rendezett a Pestszentimrei Közösségi Házban. A rendezvényen a dél-pesti speciális oktatási intézmények, szociális és családsegítő szolgálatok, pedagógiai szakszolgálatok, oktatási intézmények, illetve a fiatalokat segítő civil szervezetek vettek részt.

Támogatott életviteli ellátás

Gulyás Tibor, a Budapesti Patrónus Alapítvány elnöke elmondta, hogy az idei rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a fogyatékkal élő fiatalok életét, felhívja a figyelmet elfogadásuk fontosságára, a velük foglalkozó intézmények közötti kapcsolatok építésére.

Egy új alternatíva

A Budapesti Patrónus Alapítvány terve egy olyan hely létrehozása, amely minden iskolából kikerülő, autizmussal élő fővárosi fiatal számára egy jobb élet lehetőségét jelentené, segítséget nyújtana akkor, amikor a család már nem képes rá. Remélik, hogy a jövőben a RajmondHÁZ lesz az a hely, ahova a fiatalok bármikor fordulhatnak életviteli szakmai segítségért, ahol eltölthetik szabad idejüket, és találkozhatnak társaikkal. A RajmondHÁZ „online útitárs” magazin (http://rajmondhaz.hu/) 2014 márciusában indult útjára az autizmussal élők aktív fórumaként.

– Fontosnak tartjuk, hogy az iskolák és a helyi civil szervezetek között létrejöjjön egy olyan összefogás, amely közös támogatást jelenthet a fiataloknak, jobban bevonva őket a mindennapi közösségi életbe. A szakmai konferencián a tanácskozás éppen ezért a speciális iskolákból kikerülő fogyatékkal, elsősorban autizmussal élő és beilleszkedési problémákkal küzdő fiatalok életének nyomon követéséről szólt.
A konferencián Farkas Edit gyógypedagógus, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője és Mádi Szabó Eszter foglalkozási tanácsadó, a Salva Vita Alapítvány munkatársa tartott előadást.

A Rajmond klub

Magyar Gabriella gyógypedagógus, a SOFI munkatársa elmondta, hogy intézményükben már csaknem egy éve működik a Rajmond Ifjúsági Klub, amely az első lépés a fiatalok életviteli támogatásának megvalósítása felé.

– A program során felmértük 15 autizmussal élő fiatal szükségleteit, és elkészült a támogatási terv is. Emellett havonta egyszer a szülőknek szakmai előadást, a fiataloknak pedig szakmai és kézműves foglalkozást tartunk a klubban.
A tanácskozás alatt a SOFI-ból érkező diákok kézműves foglalkozásokon vehettek részt, majd a diákok verses-dalos előadást mutattak be. A mustrán fellépett a Nemadomfel Együttes, egy olyan különleges integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült fiatalok. A délutánt a Tébláb művészeti iskola közreműködésével jó hangulatú táncház zárta.