Püspökválasztó zsinati ülés lesz Székelyudvarhelyen

Írta:  2014.11.14.
Mozgalmas és eredményes időszakot tudhat maga mögött a kerületi unitárius közösség a róluk szóló legutóbbi híradás óta is.
A templomban szeptember 21-én rendezett nyílt napon az Adorate kórus egyházzenei koncertet adott, Heilauf Zsuzsanna helytörténész, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője pedig előadást tartott Lőrinc a nagy háború idején címmel. A programot az önkormányzat egyházi pályázata támogatta.

A biztonságért is

Október 26-án a XVI. századi reformációra emlékezett a gyülekezet. Az ünnepség után a résztvevők koszorút helyeztek el a templom falán lévő Szervét Mihály-emléktáblán.

November 2-án, halottak napján, emlék-istentisztelet volt, amelyen Szent-Iványi Ilona lelkésznő egy-egy bibliai ige elmondásával meggyújtotta az emlékezés gyertyáit az unitárius elődöknek, a gyülekezeti tagok elhunyt szeretteinek és nemzetünk hőseinek emlékére.
November 16-án Dávid Ferencre, az unitárius egyházalapító püspökre emlékeznek a hívek ünnepi istentisztelet keretében, majd megkoszorúzzák a Dávid Ferenc utca–Barcika tér sarkán lévő óvoda falán elhelyezett márvány emléktáblát.
Advent első vasárnapján, november 30-án 11 órától nyílt digitális családi nap lesz a gyülekezetben Biztonságban Digitáliában! címmel, amelyre érdemes egy kicsit bővebben kitérni.

Rendhagyó játszóház

Milyen módon előzhetjük meg, hogy gyermekeink a digitális világ foglyaivá váljanak? – ez a kérdés sok szülőt izgathat, sokan keresik rá a választ.
A családi napon a felnőtteknek rövid előadást tart Sziget Réka szakpszichológus. Szó lesz arról is, hogy hogyan, miről ismerhetjük fel az iskolában, a családban a függőséget. A téma innen átvezet a prevencióhoz: vajon milyen pedagógiai, vizuális nevelési és kreatív eszközök állnak a felnőttek rendelkezésére ahhoz, hogy a fiatalok aktívan, kritikusan, a „nemet mondás” fegyverzetében tudják a digitális világot a maguk szolgálatukba állítani?
A Biztonságban Digitáliában az Ökumenikus Segélyszervezet Tandem Fejlesztési Alapjának pályázati programja.
Váradi Emese, a Karinthy Frigyes Gimnázium környezetkultúra-tanára animációs-képzőművészeti játszóházat tart a program keretében, amelyre minden kerületi gyereket várnak.

Adventi ünnepség

December 5-én és 6-án Székelyudvarhelyen püspökválasztó unitárius zsinati ülés lesz, amelyen a gyülekezet lelkésze, Szent-Iványi Ilona is részt vesz.
Az adventi vasárnapokon készül fel a gyülekezet lélekben is Jézus születésének a befogadására. December 21-én 11 órától karácsonyi ünnepség lesz a templomban a gyermekeknek.