Jubileumi közgyűlést tartott a Széky társaság

Írta:  2014.11.09.
Éves beszámoló, tisztújítás és kitüntetések a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság november 6-án tartott 25 éves ünnepi közgyűlésén. A Széky társaság plakettjét tizenhárman, a Pestszentimréért díjat öten vehették át a Pestszentimrei Közösségi Házban.

A társaság elnöke, Pándy Tamás beszámolójában hosszan sorolta, mit végeztek az idei esztendőben. Többek között álló- és mozgóképeken dokumentálták Pestszentimre megújuló központját, és átadták az újonnan alapított Krepuska Géza orvosi díjat. Az elnök a 2014-es év eddigi legnagyobb rendezvényének nevezte a 125 éves lajosmizsei vasútra való nosztalgiavonatos emlékezést, amelyen körülbelül tízezren vettek részt. Az esemény alkalmából jelent meg A lajosmizsei vasútvonal 125 éves története című kötet, amely a Széky társaság által kiadott helytörténeti könyvsorozat második része. Igazi különlegességnek nevezte Pándy Tamás az úgynevezett Pestszentimre-bélyeget, amelyet mindössze 100 példányban jelentettek meg. Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára felújították a magyar hősök emlékművét, méghozzá süttői mészkőborítással, amely így, az elnök ígérete szerint, majdnem örökéletű lesz.

Pándy Tamás kitért a közeljövőre tervezett programokra is: Pestszentimre első köztéri térképének felavatására, az első világháborús kiállítás megnyitására, az adventi börzére és a településrész első évkönyvének kiadására.

Pestszentimréért díjban részesült: Baracsi Judit, dr. Frindt Mária, Juhászné Horváth Gabriella, dr. Léderer Imre, Menczinger Kata.
A Széky társaság plakettjét vehették át a Pestszentimréért díj kuratóriumának tagjai: Czellahó László, Ódor Katalin, Orosz Györgyné, Perge Zsoltné, dr. Timon Cecilia, Vajant Mihályné és a Széky társaság alapító tagjai: Aranyvölgyi Attila, dr. Fehér Éva, File Gyuláné, Kolesza Sándor, dr. Mayer Lajos, Mike Katalin, Pándy Tamás.
 

Lévai István Zoltán alpolgármester személyes emlékeit idézte fel a díjátadó ceremónián:
– Meghatározó élmény számomra ez a mai este, hiszen a kitüntetettek között szerepel a gyermekorvosom, az óvó nénim és a háziorvosom is.

Az alpolgármester valódi időutazásként jellemezte a negyedszázados múltat ünneplő közgyűlést, s közös emlékezésre hívott minden jelenlevőt. Mint mondta, az est folyamán ő végig arra gondolt, hogy mit csinált huszonöt esztendővel ezelőtt.

– A Táncsics iskola ötödikes diákjaként ültem a padban és tanultam – idézte fel a múltat, majd gratulált a társaság alapítóinak, akik Pestszentimre érdekében úgy döntöttek, létrehoznak egy olyan civil szervezetet, amellyel hozzájárulnak a településrész fejlődéséhez.
– Úttörő volt a Széky társaság abban az időben. Azóta sok civil szervezet jött létre, ami nagyon jó dolog. Nekünk, az önkormányzat vezetőinek, mindent el kell követnünk, hogy támogassuk ezeket a szervezeteket, összehangoljuk a munkájukat, s közösen tegyünk a mindennapokban a kerület fejlődéséért – fogalmazott Lévai István Zoltán.