Jubileumi kiállítás a PIK-ben

Írta:  2014.11.07.
25 éves a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság. Ebből az alkalomból ünnepi kiállítást rendeztek tegnap a Pestszentimrei Közösségi Házban.

– A kiállítás fő feladata a bemutatkozás, és én úgy érzem, a képek önmagukért beszélnek – fogalmazott megnyitó beszédében Pándy Tamás, a történeti társaság elnöke.
Körben a falakon tablóvá szerkesztett fényképek. Életképek az eltelt negyed századból. A fotók között emléklapok, meghívók, képeslapok és könyvborító idézi a távolabbi, s a közelebbi múltat. A tablók sorát az intézőbizottsági tagok csoportképei szakítják meg.

– A huszonöt évre emlékezve csokrokba gyűjtöttük és kiállítottuk azokat a zászlószalagokat, amelyeket önök kötöttek egy-egy ünnepen a zászlórudakra – mutatott a terem több pontján függő szalagokra az elnök, majd felelevenítette a társaság alapításának első lépéseit: – Magam voltam a legjobban meglepve, amikor az alakuló ülésen több mint százan megjelentek.

Pándy Tamás a kezdetekről szólva megjegyezte, a második világháború után a Széky Endre társaság volt az első civil szervezet Pestszentimrén. Nem is ment egyszerűen a létrehozása, hiszen a rendszerváltás előtt a tanácsnak kellett véleményezni az alapítókat, így akkor az a döntés született, elhalasztják az alakulást, mert tudták, negatív jellemzést kaptak volna.
– Elégetettek lehetünk, hiszen társaságunk 25 éve töretlenül működik, mi több, folyamatosan bővül a tagságunk – mondta dr. Mayer Lajos alelnök.
Legfőbb büszkeségükként Pestszentimre központjának megszépítését említette, legfőbb céljuknak pedig az itt élők lokálpatrióta közösségé kovácsolását.