Harminc éve a vendégekért

Írta:  2014.10.22.
A pestszentlőrinci édesszájúak szerencsések, nekik itt van harminc esztendeje a Zila.
Három évtized nagy idő. Főleg vendéglátós berkekben. Gondoljunk csak vissza, hány kávéház, étterem alakult át, szűnt meg. A pestszentlőrinci édesszájúak szerencsések, nekik itt van harminc esztendeje a Zila. A kávéház, cukrászda és étterem hírneve túlnőtt a kerületen, ezért is kaphatta meg a Budapest Márka kitüntetést.

– Az elmúlt harminc évben, a kerületben végzett munkánk elismerésének érzem, és természetesen az sem mellékes, hogy négyszer nyertünk országtortáinkkal – magyarázza Zila László, mestercukrász, a kávéház tulajdonosa, mivel érdemelhették ki a Budapest Márka elismerést.

Családi vállalkozás

Zila mester családja több generációs lőrinci. Három gyermeke mellett már kér unokája is itt él Ráadásul ugyanoda jártak általánosba, apa és csemetéi mindahányan, a Gulner Gyulába – illetve a mestercukrász ifjú korában még Engels utcainak nevezett iskolába. Mi több, mindegyik gyerek vendéglátós. És hol máshol, mint a Zilában. A Krisztina cukrászdát éppen harminc éve nyitották, nevét pedig az akkor született Zila Krisztina után kapta.

A mostani kávéház épületét 1903-ban emeltette Szemere Miklós. Célja a lövészklubbal nem volt más, mint kora ifjúságának hazafias nevelése, hogy képesek legyenek megvédeni hazájukat. A szocializmus évtizedeiben strand öltözőnek használták az épületet. 1984-ben, harminc évvel ezelőtt nyitott a Krisztina Cukrászda, Zila László vezetésével, 2003, janurjában, a rekonstrukció végeztével adták át a Zila Kávéházat.

Maga a kávéház épülete műemléki védettséget élvezett, így Zila mester szándékával megegyezően, eredeti állapotának megfelelően újították fel az ezredfordulón, nem csak kívül, de belül is. Ezért is találhatunk a dekorációk közt korabeli fegyvereket, képeket, használati tárgyakat, amelyek mind az egykori lövészklubra emlékeztetik a vendégeket. Visszaköszön-e vajon a múltőrzés a kínálatban? Erről Zila László így mesél:
– Vannak tradicionális süteményeink, mint például az eredeti dobostorta…
– Mitől eredeti egy dobostorta? – kérdezem.

Az eredeti dobostorta titka

– Dobos C. József 1885-ben találta ki ezt a tortát. Lényege, hogy csokoládéval és kakaóvajjal készült, amivel messze megelőzte a korát, ugyanis akkoriban főzött krémek és tejszínhab alkották a tortákat. Rengetegen utánozták sikertelenül, még többen akarták megszerezni a receptet, amíg végül Dobos József nyugdíjba vonulásakor átadta titkát Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek szabad felhasználásra.

A Budapest Márka elismerést a fővárosi közgyűlés 2013-ban alapította kiemelkedő fővárosi termékek, szolgáltatások és tevékenységek elismerésére a közgyűlés tagjai tesznek javaslatot arra, hogy a termékek, szolgáltatások, közszolgáltatások és művészi teljesítmények közül melyek kapják meg a címet. Az elismerésben részesülő jogosulttá válik a Budapest Márka embléma használatára.

Hasonló módon védett, azaz kizárólag az eredeti recept alapján készíthető az Eszterházy torta, az indiáner, a házi krémes. Álljunk meg egy pillanatra a másik közönség kedvencnél, a krémesnél.
– A szocializmusban a krémest pudingporból keverték, cukros vízzel főzték fel és tojásfehérjével lazították. Ezzel szemben eredetileg a tojás sárgáját tejjel felfőzték, közben kevés liszttel keverték el, hogy ne legyen kemény, mint a puding, illetve vanília rúddal ízesítették – avat be Zila mester.

Made In Zila

A múltidézés megengedi-e saját fejlesztéseket, XXI. századi elképzelések megvalósítását? Olyannyira megengedi, hogy Zila László tortaformái, már nemzetközi ismertségre tettek szert.
– Ezek szilikon formák. Ilyenben készült például a 2011-es év tortája a kecskeméti barackos kölestorta. Lényege, hogy a formába folyékony masszát lehet tölteni, hideget és meleget egyaránt. Világszerte ötven országban használják már a formáimat, amelyek mi magunk gyártunk.