Esztergom-Lőrinc-Esztergom - ötven éve

Írta:  2014.10.10.
Az idén is fellépett az esztergomi bazilikában a Balassa Bálint és a Szent Margit kórus, amelynek karnagya, Reményi Károly egy év híján ötven esztendeje teszi meg hetente kétszer oda-vissza az Esztergom–Pestszentlőrinc utat, hogy vezényelje a két kiváló vegyes kórust.
Az idén is fellépett az esztergomi bazilikában a Balassa Bálint és a Szent Margit kórus, amelynek karnagya, Reményi Károly egy év híján ötven esztendeje teszi meg hetente kétszer oda-vissza az Esztergom–Pestszentlőrinc utat, hogy vezényelje a két kiváló vegyes kórust. A legutóbbi esztergomi fellépésük kapcsán is kérdeztük a 73 éves karnagyot.

Az már önmagában kisebb csoda, hogy jövőre már pontosan fél évszázada lesz annak, hogy Reményi Károly gyűri a kilométereket, hóban, sárban, fagyban, kánikulában…
„Számomra azért nincs ebben különös, mert már régóta hozzátartozik az életemhez. A hosszú idő alatt a Jóisten is velem volt, mert mindössze két kisebb karambolom volt…”
A már nyugdíjas esztergomi zenetanár élete valóban a kórusok körül forog.
„Hetente kétszer találkozunk, ami valójában háromnak számít. A csütörtöki próba után vasárnap a szentmisén énekelünk, utána pedig, ha már ott vagyunk, próbálunk is. Sokan mondják, hogy ez rengeteg, amire az a válaszom, hogy annak, aki szereti a zenét, szereti az embereket, nem sok. És minden alkalom nyújt valami újat.”
Esztergomban minden év augusztusában megrendezik a Liszt-napokat, amelynek keretében a műveivel is megemlékeznek a zene egyik zsenijéről. Így volt ez az idei augusztus utolsó hetében is.
„Immár hatodik alkalommal voltunk vendégei a Liszt-hétnek. Az idén az Esztergomi misét és a Koronázási misét énekeltük, s mondani sem kell, mekkora megtiszteltetés volt ez az Esztergomot és Pestszentlőrincet képviselő harminc kórustagnak.”
Azt hinné az ember, hogy az esztergomi bazilika nemcsak az ország legnagyobb temploma, hanem az akusztikája is különleges. Tévedés…
„Mivel eben a nagy térben szinte minden márvány, ráadásul hatalmas a kupola, nem egységesen jönnek vissza a hangok, keverednek, így nem mondhatom, hogy ez a legjobb akusztikájú templomunk. Ettől függetlenül örök élmény ott énekelni, ott vezényelni.”