Negyvennyolc évet vártak

Írta:  2014.10.03.
Több évtizednyi várakozás után végre ráköthetik háztartásukat a gerincvezetékekre. A ferihegyi Cser utcában, a Mészáros házaspár már használja is a csatornát.
A szennyvízcsatornák a földben, a munkagépek levonultak, nyomukban új, jól járható utak maradtak. Most a lakókon a sor, több évtizednyi várakozás után végre ráköthetik háztartásukat a gerincvezetékekre. A ferihegyi Cser utcában, a Mészáros házaspár már használja is a csatornát. Reggel fél nyolckor kezdtek a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei, s még aznap befejezték a munkát.

A zöldellő kertben mellig érő árok fut a kerítéstől az épület mögé. Ásóval, csákánnyal szorgoskodnak a munkások. Nincs hangoskodás, felhajtás. A ház csendes, üresnek tűnik. Tanácstalankodásom láttán az egyik árokban dolgozó bátorít:
– Itthon vannak.
A kopogtatásra idős asszony nyitja a veranda ajtaját, mögötte férje néz rám kíváncsian.
Odabent akkora a nyugalom, mintha kint, a kertben nem folyna lázas munka.
– Negyvennyolc évet vártunk a csatornára – mondja a valódi öröm hangján Mészáros Árpádné. – Éppen annyi ideje lakunk itt.
Férje a kert végében meghúzódó régi épületre mutat.
– Kezdetben, abban a kis házban éltünk. Aztán felépítettük ezt, és vártunk, csak vártunk. Hál’ Istennek, megéltük.

Aranylakodalmi ajándék

– Október végén lesz az ötvenedik házassági évfordulónk – veszi át a szót az asszony. – Tényleg, mondhatom így, ez szép ajándék.
Számos ajánlatot kaptak, szóban, szórólapokon, hogy elvégzik a rákötési munkákat. Mészáros Árpád és felesége inkább a Városgazdát választotta.
– Nem bízom az ilyen házalókban, nem hiszem, hogy amikor éppen kellenének, baj esetén, akkor megtalálnám őket.
– A Városgazdával szerződésünk van, bármi gond adódna, reklamálhatunk – teszi hozzá Mészáros Árpádné, majd így folytatja: – Úgy izgultam, milyen emberek jönnek.
– És elégedett? – kérdezem.
– A gép sem ásta volna ki jobban és gyorsabban. Megbízhatóak, szorgalmasak. Jó emberei vannak ennek a kerületi vezetésnek.

Rákötés egyetlen nap alatt

– Gyorsan és pontosan dolgozunk, megbízhatóan, fix áron. Pontosan annyit kell fizetni, amennyi az árajánlatunkban szerepel. És természetesen garanciával – ezt már Lepsényi Tibor sorolja, a Városgazda Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője. Megerősíti a Mészáros házaspár tapasztalatát, azaz egy napot vesznek igénybe a munkák, amelyek nem járnak különösebb felfordulással.
A munkálatok végeztével a divízióvezető elégedetten sommázhatja:
– A Cser utcában jól látszott, mindössze egy fél méter széles árkot kellett ásnunk, megfelelő lejtéssel, s még aznap használhatták a szennyvízcsatornát.

Mindent egy helyen

Vargáné Gedei Anikó, a Városgazda 18 ügyfélszolgálati osztályvezetője további érveket hoz, miért is érdemes velük elvégeztetni a csatorna-gerincvezeték rákötést.
– A házi csatorna rákötések kapcsán mindenkiben rengeteg kérdés merül fel. Hol, mit intézhetek el? Hol, mennyit kell várnom, fizetnem? Az érdeklődőknek mindössze a Baross utcai ügyfélszolgálatunkra kell befáradniuk, ahol teljes körű felvilágosítással, fix árakkal szolgálunk a házi csatorna rákötésekkel kapcsolatban. A megrendelőinknek nem kell más hivatalos helyekre járniuk, például a terv engedélyezés kapcsán a Fővárosi Csatornázási Művekhez, vagy tulajdoni lapért a Földhivatalhoz.

Ígérgetések helyett tettek

– Végre, megtört a jég! Negyvenévnyi ígérgetés után használhatják a csatornát. Köszönjük az eddigi türelmüket! Tudom, hogy vesződségekkel járt az elmúlt egy esztendő, de ez idő alatt megcsináltuk azt, ami másoktól évtizedekig puszta ígéret maradt. Remélem, ettől kezdve felgyorsulnak a rákötések, s év végére a körzetem zömében már használhatják a csatornát – fogalmaz Dömötör István, önkormányzati képviselő, aki megemlíti, Bélatelepet is: – Itt minden eszközzel szorgalmazzuk az átemelő megépítését, hogy ott is mihamarabb igénybe vehessék a csatornahálózatot.