Egy hét a lakótelepért

Írta:  2014.10.03.
Minden korosztály megtalálta a kedvére való programot a szeptember 21. és 28. között megrendezett XVI. Havanna Lakótelepi Napokon. A kikapcsolódás mellett a komoly témákra is jutott idő.
Idén már tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Kondor Béla Közösségi Ház a Havanna-napokat. Császár Bíró Lilla, a közösségi ház igazgatója, a rendezvény házigazdája elmondta: ez a szórakoztató és kulturális programokban gazdag nyolc nap arról szólt, hogy megmutassák, csak az itt lakókon múlik, hogy jól érezzék magukat a Havannán.

– Itt élünk, dolgozunk, lakunk a Havannán. Ide járunk szórakozni, és szeretjük az időnket jól, minőségi módon eltölteni. A Havanna-napok jó kezdeményezés arra, hogy bemutassuk, egyre színvonalasabb élet zajlik a kerület legnagyobb lakótelepén.

Sikeres volt a véradás!

Egy egészséges embernek néhány papír kitöltése után a véradás mindössze 10 perc, de három ember életét mentheti meg vele. Bár ez a folyamat egyszerű, előtte többféle kritériumnak kell megfelelni. Véradó bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és a testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Emellett egészségesnek is kell lenni, nátha vagy gyulladás kizáró ok. A Havanna-napok alatt tartott véradásra Kiss Róbert önkormányzati képviselő is ellátogatott, de vért ezúttal nem adhatott.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás jelentőségére, mert a vér semmivel sem pótolható, és évente több százezer ember szorul vérkészítményre. Én magam rendszeres véradó vagyok, véradó-igazolvánnyal is rendelkezem, de most egy megfázás miatt sajnos nem adhattam vért – mondta a képviselő.
A Magyar Vöröskereszt munkatársai elmondták, hogy csaknem 20 ember adott vért szeptember 24-én a Kondorban, vagyis a véradás sikeres volt.

A programsorozat megnyitóján Csomó Tamás alpolgármester ünnepélyes keretek között adta át az újabb négy évre kinevezett igazgatónak a lakótelep kulturális központjának számító Kondor Béla Közösségi Ház jelképes kulcsát. A megnyitón Kiss Róbert önkormányzati képviselő is részt vett.

A Havanna-napok alatt tartott nyílt napok és előadások révén a lakótelepen működő számos intézmény – többek között a gyermekjóléti központ, a gimnázium, az óvodák vagy a templom – életébe is bepillanthattak az érdeklődők.

Élhetőbb lakótelep

A Havanna-lakótelep nevét említve persze sokak fejében él még egy kétes hírű panelrengeteg képe, azonban az elmúlt években a lakótelep számos változáson ment keresztül. Részt vesz az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló, a fenntartható városfejlesztést szolgáló URBACT II–RE-Block programban. Ez a 2012-ben útjára indított program egy intézményesített ötletbörze, amelynek keretében a hasonló helyzetben lévő városok, városrészek megosztják egymással a tapasztalataikat és a megoldási javaslatokat, az érintett helyeken, például a lakótelepeken élők pedig fórumokon fejthetik ki a véleményüket. A projekt szervezői a Havanna-napokon, szeptember 28-án, vasárnap minden korosztály számára játékokkal és kávézóval készültek, ahol a látogatók kötetlen beszélgetésben mondhatták el, mit kellene tenni a lakótelepért. A rendezvénysátor kiváló eszköz volt arra, hogy felhívja a figyelmet a helyi kulturális lehetőségekre és értékekre.

Külvárosi mulatság

Azon a vasárnapon már kora reggel nagy volt a készülődés, ugyanis délelőtt kezdődött a bográcsban főzött ételek versenye. A mezőny idén is szoros volt, a sok finom ételt kóstolva nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek. Nem volt ez másként a Havanna ebe kutyaszépségversenyen sem, amely a Pa-Dö-Dö zsűrizésével az elmúlt évek egyik legkedveltebb programjává vált. A programsorozat zárásaként a zenei produkcióké volt a főszerep.

Először Király Linda és Király Viktor, majd Roy és Ádám adott koncertet. Ha valaki az est végére csillagokat látott, az biztosan nem a fáradtságtól volt, hanem a Hestia csoport szemkápráztató tűz- és fényzsonglőr-bemutatójától és az azt követő tűzijátéktól.

Sokszínűség és befogadás

A kerületünkben élő tíz nemzetiség hagyományőrzői szórakoztatták zenés-táncos műsorral szeptember 27-én a Kondor Béla Közösségi Házhoz látogatókat. A szabadtéri színpadon a kerületi bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, ruszin, szerb és szlovén nemzetiségi önkormányzat is képviseltette magát. A programot Csomó Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki a befogadás és a nemzetiségi értékek megőrzésének jelentőségét hangsúlyozta. A szórakoztató műsor mellett a gasztronómiai élmény sem maradt el, az érdeklődők jellegzetes ételeket és italokat kóstolhattak a felállított sátrakban. A program házigazdája Kohut Gyula nemzetiségi sajtóreferens volt.