Az összetartozás fája

Írta:  2014.10.01.
Különleges ünnepfát – Festbaumot – állított a Piros iskola udvarán a német nemzetiségi önkormányzat.

A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat fontosnak tartja a kerületben élő közösségek összefogását, a német hagyományok megőrzését és közös ünnepek, megemlékezések rendezését. Ezt erősítve 2012 óta egy olyan ünnepfa elkészítésén és felállításán dolgoztak, amely fa körül valamennyi nagyobb ünnepét megtarthatja a német, illetve bármely kerületi közösség. Az ötlet eredeti, Magyarországon sehol nem látni ilyen fát.

Az ünnepfát szeptember 24-én Ughy Attila polgármester, Csomó Tamás alpolgármester, a Városgazda Zrt. vezetői, Silja Waibel, a német nagykövetség képviselője, a kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnöksége, valamint a Piros iskola, vagyis a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárai és diákjai körében avatták fel. A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fekete György elmondta, hogy a Molnár Hajnalka elnökhelyettes ötlete és terve alapján, Petrovai László építészmérnök közreműködésével készült fa sok ember közös munkája. A szakszerű megmunkálás Knízner Béla asztalos és Sevecsek László díszműkovács érdeme.

Az ünnepfa egy 8 méter magas, hatalmas faoszlop, és fenyő alakját formázza. Ágai kovácsoltvasból készültek, s azokon nyolc jelentősebb sváb ünnep egy-egy aprólékosan kidolgozott szimbóluma látható. Ez a nyolc ünnep a farsang, a húsvét, az őszi terményünnep, a szüret, a Márton-nap, a karácsony, az úrnapi virágszőnyeg és a vízkereszt. Ezek többségét Európa-szerte megünneplik, de az anyaországban különösen fontosak és ismertek. A nemzetiségi önkormányzat tagjai remélik, hogy az ünnepfa nem csupán a német közösség összetartozását, hanem az egész kerület egységét erősíti majd. Kíváncsian várjuk a folytatást.