Három az egyben találkozó Pestszentimrén

Írta:  2014.09.30.
Többféle programon vehettek részt a kerületi lakosok, a lengyel testvérváros küldöttsége és a Szentimre nevű települések delegációja szeptember 27-én a Pestszentimrei Sportkastélyban és a mellette lévő szabad területen.
Ezen a szombaton a XVIII. kerületi önkormányzat háromféle programot kínált az érdeklődőknek Pestszentimrén. A gyerekeket a Szent Mihály-naphoz kapcsolódóan a Sportkastélyban ingyenes megajátszóház, 3D mozi, kézműves foglalkozás, bohócműsor, arcfestés várta. A sportlétesítmény melletti szabad területen megtartott hungarikumok napjára hivatalosak voltak a Pestszentlőrinc-Pestszentimre lengyel testvérvárosának, Dabrowa Tarnowskának a küldöttsége, valamint a Kárpát-medencei Szentimre nevű települések is.

A programot Guba Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős főosztályvetető nyitotta meg. – A hungarikumokról sokaknak a pálinka, a tokai borok, a csabai kolbász, a karcagi pörkölt jut az eszébe, pedig többek között a kulturális örökség, természeti környezet, turizmus és vendéglátás, egészség és életmód, sport kategóriában is lehet hungarikumról beszélni – magyarázta a főosztályvezető.

– A rendezvény egyik apropója, hogy megismerjük a saját értékeinket – mondta Ughy Attila polgármester. – Az a cél, hogy minél több ember fogadja el, hogy nem feltétlenül a multik által gyártott termékeket kell megvásárolni, hanem hazaiakat. A XVIII. kerületnek azon részén, amely egy vidéki város hangulatát idézi, az ott élő emberek jobban elfogadják és megértik, hogy mennyire fontos az, hogy a gyökereinkhez, a hagyományainkhoz térjünk vissza.

A másik fontos összekötőkapocs az, hogy ezen a napon találkoznak egymással a Kárpát-medencében található Szentimre nevű települések. A települések 2007-től – Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója óta – évente többször találkoznak egymással. A határon túlról Erdélyből a Hargita megyei Csíkszentimre, a Bihar megyei Hegyközszentimre, Maros megyei Görgényszentimre és Nyárádszentimre, Magyarországról a Heves megyei Mátraszentimre, a Bács-Kiskun megyei Soltszentimre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre települések képviselői vettek részt a pestszentimrei találkozón. Az összejövetelről csupán az erdélyi Székelyudvarhely-Szentimrefalva és a Bács-Kiskun megyei Imrehegy hiányzott.

Rajzverseny eredménye

Első helyezést ért el Szarvas Lelle (4. osztály), a Szent Lőrinc Általános Iskola diákja, második lett Kocsis Luca (3. osztály), a Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola, harmadik helyezett lett Szabó Lilla (4. osztály), Táncsics iskola.

Ughy Attila a távollétükben köszöntötte Mihály Margitot és Lezsák Sándort, akik összefogják a Szentimre nevű településeket, és szervezik a találkozóikat.
A polgármester beszédét követően a vendégek közül többen köszöntőt mondtak, a megnyitó után pedig a gyerekeké volt a főszerep.


Rajzverseny-eredményhirdetés

A kerületi önkormányzat a hungarikumokkal kapcsolatos rajzversenyt hirdetett a helyi általános iskolák 3. és 4. osztályos tanulóinak, és a tíz legjobb alkotás készítőjének Ughy Attila a rendezvényen nyújtotta át a díjakat, a nyolc különdíjat Diráné Huszár Gertrúd, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára adta át a kis alkotóknak. 

Színes műsorfolyam

A színpadon egésznap színes volt a műsorkínálat. Délután négy óráig a Hungarikumok napja, ezt követően a Szent Mihály-nap keretében zajlottak a programok.

De nemcsak a színpad tartogatott érdekességet, hanem a számos sátor is.
Az érdeklődők felfedezhették a kommunikációs kiadványokon keresztül a világörökségi helyszínek közül Hollókő ófalut és a környezetét, a tokaji borvidéket, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait.
Megtekinthették a különböző hungarikum termékeket, megkóstolhatták többek között a karcagi birkapörköltet, a szatmárcsekei málékásás töltött káposztát, a kötött tésztás levest, a csabai kolbászt, a szürkemarha húsából és a mangalicából készült füstölt termékeket, a mézeskalácsot, az akácmézet és a panyolai szilvalekvárt is… Akinek kedve volt hozzá, „leöblíthette” a torkát egy kis panyolai és a Bolyhos-pálinkával, megkóstolhatta a tokaji térség borait, kicsit nosztalgiázva szikvizet, fröccsöt ihatott.
A színpadon pedig megnézhette a nagyérdemű a bemutatóval illusztrált a hungarikummá nyilvánított táncházi módszert és a Nagyecsedi lakodalmast. A az Operett Akadémia-Budapesti Operettszínház növendékei népszerű dalbetéteket énekeltek, ami szintén hungarikum. A műsorban továbbá felléptek a kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kolibri, a Pestszentimrei Közösségi Ház gyermeknéptánccsoportja, valamint a Polonéz táncegyüttes. A műsorban Bényi Ildikó és Müller Gyöngyi műsorvezetőként működött közre.

Hungarikum

Napjainkban gyakran halljuk a hungarikum kifejezést, de mi is az? Egy jogszabály által meghatározott gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értékeket, termékeket jelöl, amelyek a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel és minőségükkel nemzetünk csúcsteljesítményének számítanak.
 

Délutántól egészen késő estig a Szent Mihály-nap keretében koncertek is szerepelnek a műsoron. Az érdeklődők meghallgathatják Charlie-t, a Groovehouse együttest, és táncolhatnak a Jóbarátok Band utcazenéjére. A népszerű énekes néhány percre abbahagyja a műsort, hogy az összetartozás szimbólumaként fellobbanjon a Szent Mihály-napi tűz. Az egész napos programot tűzijáték zárja.

Közös Istentisztelet

A Szentimre nevű települések küldöttségei másnap istentiszteleten vettek részt a Pestszentimrei Szent Imre Katolikus Templomban, majd Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester, valamint a vendégtelepülések képviselői elhelyezték az emlékezés virágait a templomkertben található Szent Imre szobornál.