Együtt könnyebb

Írta:  2014.09.24.
Gyászfeldolgozó csoportok indulnak a Kondor Béla Közösségi Házban. Ha sorstársi közösségre vágyik, ha megosztaná a veszteségét, ha elmondaná az elmondhatatlant.
Elveszíteni valakit, akit szeretünk, az emberi lét egyik legfájdalmasabb része, de életünk során sajnos mindannyian szembesülünk az elmúlással. Napjainkban pedig a fájdalom mellé a halál némasága is társul. Míg régebben a közösségek több formában is segítették a gyászolót, hogy hangot adjon a fájdalmának, napjainkban az ismerősök inkább igyekeznek elkerülni a veszteséggel kapcsolatos beszélgetéseket. Manapság egy haláleset után az ember mihamarabb visszatér a munkájához, és igyekszik úgy élni tovább, mintha mi sem történt volna.

Azonban már semmi sem lesz a régi. A gyász megélése mindenki számára egyedi folyamat, hiszen nemcsak az elvesztett személy által az életünkben betöltött szerep határozza meg, hanem az emberi alaptermészet is. A gyásznak lélektanilag több szakasza van, és általában legalább egy év szükséges a veszteség feldolgozásához. Ebben a folyamatban segíthetnek azok a közösségek, amelyekben a szakember mellett maguk a sorstársak mutatnak utat.
A Kondor Béla Közösségi Házban Márián Hajnalka szociális munkás vezetésével folyamatosan indul gyászfeldolgozó csoport. A foglalkozásokat kéthetente tartják, hétfői napokon 18 órától. A csoportokba az első egy-két alkalommal várják a jelentkezőket, majd a családias jelleg és az intimitás megtartása végett a csoport zárttá válik. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy bizalmi légkör alakuljon ki, és a tagok biztonságban érezzék magukat. A 10-12 alkalmas kurzuson szakértő irányítással kötetlen beszélgetés zajlik a tagok között, így mindenki a saját stílusában fogalmazhatja meg a gondolatait és fejezheti ki az érzelmeit. A foglalkozásokon a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges a +36-20-259-2522-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A következő csoport szeptember 23-án indul a Kondorban.