Tovább állt a vándor Kéklámpa a családi napon

Írta:  2014.09.23.
A balesetek megelőzésére, az egymásra való odafigyelés fontosságára hívja fel a figyelmet az a tavaly elindult kampány, amelynek jelképe egy kék, villogó megkülönböztető lámpa.
A tanév kezdetével nagyon sok gyerek indul reggel iskolába, óvodába, délután pedig haza. A közlekedésben résztvevőknek fokozottan oda kell figyelniük erre, mert egyre korábban kezd sötétedni. A balesetek megelőzésére, az egymásra való odafigyelés fontosságára hívja fel a figyelmet az a tavaly elindult kampány, amelynek jelképe egy kék, villogó megkülönböztető lámpa.

A „kéklámpát” egy éve Németh Szilárd csepeli polgármestertől vette át Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere. A vándorlámpa szeptember 20-án Wintermantel Zsolt, IV. kerületi polgármesterhez került a pestszentimrei sportpályán megrendezett családi nap keretében.
- A lámpa a gyermekeink biztonságáért, egészségéért is dolgozó kék lámpás szervezeteket jelképezi. A kezdeményezés egyik célja, hogy különböző programok keretében bemutassuk a rendőrség, a mentők és katasztrófavédelem munkáját – mondta a lámpa átadásakor Ughy Attila.

A polgármester kiemelte, hogy ezek a szervezetek sokat tesznek a gyerekek biztonságáért, egészségéért. A Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola, illetve több óvoda közös családi napján belül a „Kéklámpás” fesztivál részeként számos rendőrségi járművet – még egy motorcsónakot is -, rohammentőt, illetve koraszülötteket szállító mentőautót, tűzoltógépjárművet ismerhettek meg belülről is a gyerekek és a szülők.
- Azért is fontos, hogy testközelből lássák ezeket, a hétköznapok során talán misztikusnak tűnő járműveket, hogy tudják, mi is zajlik például egy mentőautóban – mondta Székely Péter Csaba, a XVIII. kerületi önkormányzat közbiztonsági referense.

A Táncsics iskola családi napján hagyományosan részt vesznek a helyi közbiztonsági szervek munkatársai, így adott volt a lehetőség, hogy erre épüljön a „kéklámpás” rendezvény. Az idén így kibővült program sikerét a rendőrmotorokon, rendőrségi motorcsónakban és a mentőautók vezetőülésében egymást váltó gyerekek önfeledt játéka, a villogók, szirénák kapcsolgatása is bizonyította. De volt ujjlenyomat vételre, mentős kvízlap kitöltésére is lehetőség.
- Három éve keresett meg több helyi oktatási intézmény, hogy szervezzünk egy családi napot. A programot kezdettől fogva támogatja a kerületi rendőrkapitányság. A cél, hogy a sporton, a labdarúgáson kívül is minél több közösségépítő programot hozzunk ide az imrei sportpályára – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester.