Példaértékű a civilek és az önkormányzat kapcsolata

Írta:  2014.09.23.
Forrásteremtési Ismeretek Fóruma címmel szervezett előadást szeptember közepén Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Budapesti Civil Információs Centrum. A program témáját pontosan elárulta a beszédes cím.
– Mindig attól rettegek, hogy úgy jönnek el egy-egy előadásra, mintha itt megtudnák, mi is a forrásteremtés világmegváltó csodareceptje. A valóságban inkább együttgondolkodásra hívok mindenkit – kezdte előadását, a Polgármesteri Hivatal Aulájában Fáy Ramóna, a Budapesti Civil Információs Centrum tanácsadója.

Szinte mindegyik kerületi civil szervezet késznek mutatkozott az együttgondolkodásra. Ott volt az Etűd, a Perspektíva a Jövőért, az Eltérő, a Jövő Ifjúságáért Alapítvány, az Együtt Pestszentimréért, a Zöld Sorompó, a ClubNetCet, a Nyugdíjas Érdekvédelmi, a Békéssy Sándor Baptista Értelmiségi Egyesület egy-egy képviselője.
A megszívlelendő jó tanácsot ezen a délután biztosan mindenki az emlékezetébe véste, mégpedig ezt: Minden fennmaradni akaró civil szervezet addig, amíg a következő finanszírozási program kiírására vár, ki kell dolgozzon egy forrásokat mozgató, támogatásgyűjtési stratégiát, amely beépül a szervezeti stratégiába.
– Úgy látom, önök nagyon jól ismerik egymást – állapította meg az előadó fenti jó tanácsát követően, majd levonta a következtetést: – Ebben a kerületben elég jól működhet a civil élet. Gondolom, az önkormányzat az egyik összetartója.

A folytatásban Fáy Ramóna felhívta a figyelmet, hogy elengedhetetlenül fontos jó kapcsolatot ápolni az önkormányzatokkal, hiszen anyagiakban és egyebekben is sokat segíthetnek, majd feltette a kérdést:
– Mindenki jó kapcsolatban van az önkormányzattal.
A válasz egyöntetű igen volt.
– Akkor ez egy minta kerület, ami elég ritka – sommázta a tanácsadó.
A továbbiakban számos hasznos tanács hangzott el a pályázati kiírásokról, a helyes pályázatírásról, az egyéb források felkutatásáról.