Régi-új falak között a régi-új diákok

Írta:  2014.08.26.
A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium és a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola is megújulva, megszépülve fogadta vissza a vakáció után a diákokat. A két intézményben végzett nem kis munkáról kérdeztük dr. Kalina Katalint és Szarvas Attilát.
Az evangélikus intézmény igazgatója, Kalina Katalin elmondta, hogy a szünetben energetikai korszerűsítést végeztek a Kossuth téri épületben, amely ehhez kapcsolódóan esztétikailag is megújult. A munkákhoz 250 millió forintnyi európai uniós, illetve állami támogatást kaptak.
– Az összes tan- és szakterem energetikai felújítása megtörtént, mégpedig jól szervezett, megtervezett munkával, mert csupán két és fél hónap volt minderre – mondta az igazgatónő.

A megújulás keretében az épület védett szárnyán az eredetivel megegyező fa nyílászárókat építettek be, a homlokzatot hőszigetelték, akárcsak a tantermi és a tornatermi szárnyat, amelyet újrafestettek. A fűtést a rendszer cseréje és a talajhőt hasznosító szellőztetőrendszer kiépítése szolgálja. A világítótesteket energiatakarékos fogyasztókra cserélték, s az elektromos működés hatékonyságát 200 napelem és napkollektorok segítik.
– A napelemeket az iskolánk templom felőli oldalán helyezték el, várjuk, miként működnek majd, mert ez mindenki számára újdonság.

Időben készen lettek

A beruházáshoz kapcsolódóan új sportpálya is épült a Sztehlóban. Az udvaron található régi helyére építettek egy korszerű újat.
– Reméljük, hogy ebben a környezetben azok a diákok is kedvet kapnak a sportoláshoz, akik eddig nem voltak annak igazán barátai – bizakodott az igazgatónő.
A belső munkálatok augusztus utolsó napjaira lényegében befejeződtek, így szeptembertől már a megújult épületben kezdődhetett meg a tanítás. A homlokzat megszépítése októberre fejeződik be.
– Az ütemezés szerint a főhomlokzat még szeptemberben elkészül, s október közepén megtörténhet az „új iskola” átadása – mondta végezetül Kalina Katalin.
S ha már a napelemekről van szó, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola sem maradt ki a megújuló iskolák közül.

Szarvas Attila, az intézmény igazgatóhelyettese, önkormányzati képviselő elmondta, hogy nagy örömükre egyre több diák – nyolcvan százalékban kerületi – választja ezt az egyre jobb nevű iskolát.
– Nem is volt olyan régen, amikor még 300 diákkal indult a tanévünk, most pedig megközelítjük a négyszázat. Ez a maximális befogadóképesség, így aztán a tanári kar is izgalommal teli büszkeséggel várja, miként illeszkedik be az iskola hétköznapjaiba az az ötven kisdiák, aki most és itt kezdi meg a tanulmányait a két első osztályban.

Műfű, hajrá, sport!

Ebben az intézményben is munkával teltek a vakáció hetei.
– A folyosóinkat teljes hosszában kifestették, tisztaságillat fogadta, fogadja a gyerekeket. Az elsőseink számára beépített szekrények készültek, hogy minél összkomfortosabb körülmények között tölthessék a napjaikat. Büszkén mondom ezt, miközben együtt érzek azokkal, akik nem lehetnek a mi tanulóink. Ugyanis két és félszeres volt a túljelentkezés, ami egyik oldalról öröm, a másikról viszont sajnálkozással tölt el mindnyájunkat. Ha lehetőség nyílt volna rá, mindenkit szívesen üdvözöltünk volna a diákjaink között…
Ami a napelemeket és a sportolási lehetőségeket illeti, a katolikusok, ha mondhatjuk ezt, felvették a versenyt az evangélikusokkal.
– Szeptemberben is folynak majd a munkálatok, mert új napelemeket építenek be. A számítások szerint ez negyven-ötven százalékos megtakarítással jár, ami nem kis összeg.
A sportpályáról elmondta Szarvas Attila, hogy a hónap első felében új, műfüves pályát adnak át, ami még hangsúlyosabbá teszi a Szent Lőrinc iskola elveit, irányvonalát, miszerint ép testben ép lélek…

Hit és okos szó

A tanév kezdetére tehát kiderült, hogy a munkának és a segítségnek köszönhetően a Sztehlo és a Szent Lőrinc iskola diákjai is jó kedvvel, jó körülmények között kezdhetik el a tanulást. Ezek után nem is olyan nehéz hinni abban, hogy a tanítóktól, a tanároktól kapott okos és segítő szó hosszú távon kíséri el az evangélikus és a katolikus gyerekeket azon az úton, amelynek a legelején járnak.