Garázsvásár a lőrinci piacon

Írta:  2014.08.20.
Kínálnak itt szinte mindent, ahogy az egy garázspiachoz illik, a használt laptoptól az újnak tetsző cipőkön, a gyűjtőknek kincset érő régi fényképezőgépeken, szemüvegeken, karórákon át egészen a régiségnek álcázott limlomig.
A lőrinci piac leghátsó része az év elején még zárva tartott. Az akkori terv most valósággá vált, azaz beindult a garázspiac.
– Nagyon kedvező asztalárakat kínálunk. A fedett, kétszer egy méteres, zárható rekeszes asztal napidíja mindössze ötszáz forint – világosít fel Horváth Zoltán piacfelügyelő, aki
nem tagadja, hogy az ötletet a külföldi garázsvásárok adták.

– Ezzel a lehetőséggel próbálunk segíteni azoknak, akiknél összegyűltek a számukra feleslegessé vált dolgok, amelyeket kidobni sajnálnak, eladni viszont nem tudnak.
A nyugdíjasokat külön kedvezménnyel támogatják. A piacot üzemeltető Lőrincz Piac Kft. úgy egyezett meg Ughy Attila polgármesterrel, hogy nekik fél asztal ingyen jár. Azaz a piac vezetősége nem tart igényt az egyszer egy négyzetméterért a kettőszázötven forintra.
– A nyugdíjas árusoknak köszönhetően valódi bolhapiaci hangulat várja az idelátogatókat – ígéri a piacfelügyelő.

Nagy család, sok ruha

Bár nyári napsütés szikrázik a hetvenes–nyolcvanas évek kultikus könyvsorozata, a Kozmosz fantasztikus könyvek példányain (kétszázért vihető bármelyik), a kellemetlen szél jelzi, hogy a lőrinci piacra már beszökött az ősz.
Horváth Rozália mindenféle ruhát kínál az asztalán.
– Nagy a család, sok ruha, cipő van, amit nem hordanak, azokat kihozom, jól jön a nyugdíj mellé egy kis kiegészítés – meséli.
– És megy az üzlet? – kérdezem.
– Az emberek többsége csak nézeget.
– Alkudni lehet?
– Persze, alkudnak is – mondja huncut mosollyal Rozi néni. – Ha komoly a vevő, akkor engedek.
– Miből látni, hogy ki a komoly vevő?
– Aki alkuszik, az komoly, aki megkérdezi, mennyibe kerül, és már teszi is le az árut, az nem az.

Vasárnap bababörze

A garázspiac keddtől szombatig reggel 6 órától délután 2-ig tart nyitva. Vasárnap csak 8-kor kezdenek, de ekkor ingyenesek az asztalok mindenki számára.
– Elsősorban bababörzének szánjuk a hét utolsó napját. Ily módon szeretnénk támogatni a nagycsaládosokat – világosít fel Horváth Zoltán.

Piactörténet

A harmincas években a mai Kossuth téren, később a Szarvas csárda téren volt piac és vásár Pestszentőrincen. Emellett Szemeretelepen, Erzsébettelepen és Ganztelepen heti piacot tartottak. A község vezetősége 1940-ben határozott aszfaltozott piactér kialakításáról a városházához közeli telken, ahol már lehetővé vált a fedett térben történő árusítás is. Új évezred, új piac: az uniós szabványoknak eleget tevő Lőrinci Piac és Vásárcsarnok 2003-tól várja vásárlóit jelenlegi helyén.
 

– Valódi lehetőség ez a garázspiac, mert a legszegényebbek is tudnak vásárolni, illetve az eladók kiegészíthetik a jövedelmüket, a nyugdíjukat – veszi át a szót kollégájától Siligáné Tóth Éva piacfelügyelő, hozzáfűzve: a környezet láthatóan kellemes, kulturált.
Az eladók és a felügyelőség szorosan együttműködik például a piac tisztántartásában. Nem nézik szó nélkül az árusok, ha bárki rendetlenséget, piszkot hagy maga körül. Már most sajátjuknak érzik a garázspiacot.

Közösségépítés és turistalátványosság

– Szeretnénk turistacélponttá tenni a piacot. Látható, hogy a parkolónkban buszok is kényelmesen elférnek – mutat a garázspiacot körülölelő területre Horváth Zoltán. – A Gyömrői útról vagy a ferihegyi gyorsforgalmiról minden nehézség nélkül le lehet ide fordulni.
Annak érdekében, hogy az ötletből mielőbb valóság váljon, a kft. több utazási irodával is kapcsolatba lépett.

– Egyre többen jönnek más kerületekből is – teszi hozzá Tóth Éva. – Nézelődnek, bogarásznak. Szabadidős program ez számukra, és közben persze vásárolhatnak is.
Egész családok múlatják itt hétvégén az idejüket, ki-ki korának és érdeklődésének megfelelő dolgok után kutatva.
– Az önkormányzat közösségeket épít. Annak lehetőségét kívánjuk megteremteni, hogy ezek a közösségek önerőből tudjanak továbbfejlődni. Ott segítünk, ahol szükséges, másutt hagyjuk működni az adott közösséget – fogalmaz a kezdeményezéssel kapcsolatban Ughy Attila polgármester, miközben kifizet egy egyedi formájú régi kerti locsolófejet.