Hulladékból játék

Írta:  2013.01.31.
Garamvölgyi Zsolt kerületi papírszobrász sokféle mutatós és ötletes figurát formáz hulladékból.
Évekkel ezelőtt egy különleges „palacsintareceptet” alkotott Garamvölgyi Zsolt. Nem lekvárt vagy kakaót tölt a palacsintatésztába, hanem újságpapírral „ízesíti” azt. A végeredmény azonban nem valami ínyencség lesz, hanem kedves kis figurák, amelyeket nemcsak a gyerekek kedvelnek meg azonnal, hanem a felnőttek is. 

– Sokféle tárgyat lehet aránylag könnyen és gyorsan elkészíteni újságpapírból és palacsintatésztából – mondta a papírszobrász. – A tésztával képlékennyé tett papír gipszformába tömörítve felveszi annak alakját. A formából kivett, kiszárított figurát csiszolással, festéssel lehet szépíteni.
A tömörített papír meglehetősen strapabíró, vagyis az anyag sokféle célra alkalmas. És ha e tárgyak megsérülnek, könnyen megjavíthatók, felújíthatók az eredeti eljárással. De egy új játék elkészítése sem tart túl sokáig, nem beszélve arról, hogy az alkotás folyamata is izgalmas elfoglaltság. Garamvölgyi Zsolt vallja, hogy előnyei révén a gyerekek különböző készségeinek, kreativitásának fejlesztésében is fontos lehet a módszere.
Garamvölgyi Zsolt papírszobrász a Kondor Béla Általános Iskolában tart foglalkozásokat a gyerekeknek. Az alkotómunkához csupán újságpapírra, palacsintatésztára, ollóra, csavar¬húzóra és fogóra van szükség.

– Ez a papírmasé továbbfejlesztett változata, egyfajta „hulladékból termék” technika, s a legkülönfélébb üreges és tömör tárgyak előállítására alkalmas – hangsúlyozta a papírszobrász. – A módszernek számos előnye van: olcsó és bárki számára könnyen hozzáférhető, az ötleteknek pedig csak a fantázia szab határt.

Garamvölgyi Zsolt az elmúlt években már több diákvállalkozás munkáját segítette eredményesen. A közösen előállított termékeket sikeresen értékesítették, és a tevékenységükkel több televíziós csatorna érdeklődését is felkeltetették. Meggyőződése, hogy a módszere környezetvédelmi szempontból is hasznos, mert kiváltható vele a fa- és a műanyag termékek egy része. A diákok például olyan játékot készítettek, amelynek fagolyóit papírból préseltekkel helyettesítették.
Lapos, domborműszerű tárgyak, például a hűtőmágnesek nagy tömegű előállítása is megoldható a technika továbbfejlesztésével, s az építőjátékok fából készülő elemei is helyettesíthetők papírból préseltekkel. Ily módon kevesebb fát kellene kivágásra ítélni, mivel a játékok hulladékpapír újbóli felhasználásával készülnének. Emellett a papírból készülő termékek idővel versenytársaivá válhatnának a műanyag építőjátékoknak is, mivel a préseléssel változatosabb formákban, nagyobb részletgazdagsággal lehet elkészíteni az elemeket, sőt nemcsak egymásra rakhatók, hanem össze is kapcsolhatók (mint például a Lego).
– A módszernek nem lebecsülendő környezetvédelmi lehetőségei vannak, ezért hasznos szerepet tölthetne be az iskolákban a környezettudatos nevelésben, s javíthatná a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságát (több mint négyszáz ökoiskola van Magyarországon). A megvalósításhoz persze meg kell teremteni bizonyos feltételeket, de ez nem megoldhatatlan feladat, hisz nem is kerülne túl sokba – mutatott rá a papírszobrász.