Polonia, Polonia!

Írta:  2013.01.14.
Az egykori Raul Wallenberg-csoport utolsó élő tagja is a meghívottak között volt a lengyelek újévi mulatságában.

Jó hangulatú, vidám, zenés-táncos mulatsággá vált a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat által első alkalommal szervezett újévi koncert január 12-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
A műsorban többek között fellépő Polonez Néptáncegyüttes tagjai a közönséget is táncba vitték, a Szent Kinga Kórussal pedig a jelenlévők együtt énekeltek lengyel és magyar karácsonyi dalokat.
A sokszínűség jegyében

A szintén XVIII. kerületi Wisła ének együttes is kétnyelvű repertoárral érkezett, a programot pedig a nemzetközi – lengyel, angol, belga és amerikai zenészből álló - Polish Café zenekar koncertje zárta.
- Mivel a kerületben sok volt a karácsonyi rendezvény, úgy gondoltuk, hogy mi most ebből kimaradunk és inkább egy olyan műsorral kezdjük az új évet, amelyen nem csak karácsonyi dalokat hallhat a közönség, hanem több zenei irányzat és a lengyel néptánc is megjelenhet – mondta Balogh Katarzyna, a kerületi lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Nemzeti hős a vendégek között

A lengyel újévi mulatságon részt vettek az örmény és a görög nemzetiségi önkormányzat képviselői is, de egy lengyel nemzeti hős is a meghívottak között volt. A 98 éves Nizalowski Ernő, lengyel repülős főhadnagy, a Lengyel Hadsereg Hőse, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat kőbányai szervezetének egyik vezetője az utolsó élő tagja a II. világháborúban zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg-féle csoportnak.
- A háború kitörésekor, 1939-ben önkéntesként részt vettem a lengyelországi harcokban, majd együtt dolgoztam Budapesten a később haláltáborba elhurcolt Henryk Sławikkal és Raoul Wallenberggel. Sokat tettem mindkét hazámért – mondta a magyar édesanyától és lengyel édesapától származó Nizalowski Ernő.
 

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 58 lengyel család él. A közösség száma egyre növekszik, vannak, akik csak néhány éve költöztek Budapestre, de van olyan család is, amely már több évtizede, több generáció óta a kerületben él.

- Érdekesség, hogy a lengyel nemzetiségűek között mi, nők vagyunk többségben, de van néhány férfi is. A közösségben a lengyel-magyar vegyes házasság a jellemző, annak idején sokan tanultak Budapesten egyetemen vagy főiskolán, majd itt mentek férjhez vagy nősültek meg.
A kultúra megőrzéséért

A lengyel nemzetiségűek kerületünkben is fontosnak tartják kultúrájuk megőrzését, hagyományaik továbbadását.

- A gyerekek lengyelül is tanulnak, a X. és a II. kerületben is van lengyel iskola. Sok közös programot szervezünk, ahol ápoljuk a nyelvünket és hagyományainkat, hogy a gyerekeink megőrizzék lengyel gyökereiket – mondta Balogh Katarzyna.