Ami itt nincs, az nincs

Írta:  2014.08.06.
Szeptember második szombatján, 13-án, ismét a sport lesz az egyeduralkodó az amúgy is „sportos” Bókay-kertben.
Szeptember második szombatján, 13-án, ismét a sport lesz az egyeduralkodó az amúgy is „sportos” Bókay-kertben. Ezen a napon sorrendben negyedszer rendezik meg a Sportízelítőt, amely az elmúlt években ezreket vonzott a kertbe. Az előkészületekről Baumann Gizellát, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának tanácsadóját kérdeztük.

– Ahhoz kétség sem fér, hogy a négy éve még ismeretlen rendezvényből mára olyan lett, amelyet a családok beterveznek a szabadidős programjukba. Mi a titok?
– Nincs itt titok, sokkal inkább arról lehet, sőt kell beszélni, hogy az emberek megérezték, mert a saját bőrükön tapasztalják, hogy sport nélkül nehezebb, sport nélkül egészségtelenebb az élet, sport nélkül igazából nincs is értelme…
– Amennyi változás, fejlődés tapasztalható a Bókay-kertben, állítható, hogy a kerület lakossága és a kert egyre jobban egymásra talál.
– Igen, mert a Bókay-kert olyan sportközponttá alakult, szépült az elmúlt években, ahol mindenki megtalálja a kedvére való elfoglaltságot.

Sosem késő elkezdeni

– Gondolom, mindenki válogathat a sportágak között szeptember 13-án is.
– Igyekszünk… Harminc kerületi sportegyesület harmincnál több sportága vonul fel, mutatkozik be, s akinek kedve és ereje van, az akár az összeset kipróbálhatja. Mindenkit várunk, mindenkit kiszolgálunk 3-tól 99 éves korig.
Amit „illik” tudni

Az idén szeptember 13-án, szombaton 10-től 18 óráig rendezik meg a Sportízelítőt (IV. Sportízelítő 18 – Minden, ami sport) a Bókay-kertben. Az önkormányzat által szervezett esemény fővédnöke Lévai István Zoltán alpolgármester lesz.
 

– Csak legyen, aki hazakíséri a legvállalkozóbb szelleműeket…
– Ha kell, a nagypapákat leültetjük egy árnyas fa alá, hadd szusszanjanak egyet… A fő célcsoport az általános és a középiskolás korosztály. Azért, mert ebben a korban válhat leginkább a mindennapok részévé a rendszeres testmozgás. Az idősebbeknek azt üzenem: a sportolást elkezdeni sosem késő. A sportágak többségét ki is lehet próbálni, s játékos vetélkedőkön össze is mérhetik a tudásukat ifjak és idősebbek egyaránt.

Futballnosztalgia

– Az elmúlt évek gyakorlata alapján várható, hogy ismét a nagyszínpad közül forog majd a világ.
– Igen, azon egész nap változatos programokkal mutatkoznak be a sportolóink. Az előző évek nagy sikerű fellépői újra eljönnek, de új egyesületek, új sportágak képviselői is fellépnek. Ha netán lógna az eső lába, akkor irány a sátor, ahol az olimpiai kiállítás kap helyet. Ott találkozhatnak az érdeklődők kerületünk olimpikonjaival, élsportolóival.
– Ha már szóba került a sátor. Nagy sikert aratott júniusban és júliusban a Piac téren felállított futballvébé-sátor. Szerephez jut-e most is a foci?
– Az egyesületeknek ez a szakosztálya is bemutatkozik, de másként is visszaidézzük a vébét. Bizonyára sokan emlékeznek a szakkommentátorokra, akik egy-egy focilabdát írtak alá akkor. A Sportízelítő a legjobb alkalom lesz arra, hogy az általuk aláírt két lasztit és egy, a Honvéd-labdarúgók által aláírt mezt elárverezzünk jótékonysági célra. Az árverés állását a Bp18sport Facebook-oldalon szeptember elejétől lehet követni.

Pólósok és tombola

– Lesz-e, aki a vízilabdát népszerűsíti? Bár ezt nem is kell, mert a vízilabdások a népszerűségük csúcsán állnak, függetlenül az elvesztett döntőtől…

Válogass!

Az alábbi sportágak kínálják magukat az érdeklődőknek: aerobik, airsoft, asztalitenisz, atlétika, baseball, íjászat, kerékpár, kézilabda, korfball, kosárlabda, kutyás sportok, küzdősport és harcművészet (aikido, birkózás, szumó, karate, ITF Taekwon-do, dzsúdó, wing tsun kung-fu), labdarúgás, nordic walking, rekreációs sportok (jóga, kangoo, pilates, zumba), öttusa, ritmikus gimnasztika, röplabda, sí, szinkronúszás, táncsport, tenisz, természetjárás, tollaslabda, triatlon, úszás, vízilabda, vívás, lábtenisz, hip-hop tánc, dance-aerobik.
 

– Reményeink szerint eleget tesz a meghívásunknak a csapat egy-két meghatározó egyénisége.
– A sport a sikereken túl az egészség megőrzéséről is szól…
– Az egészséges életvitelre szakképzett életmód-tanácsadók adnak útmutatót, az egészségi állapotukról pedig a helyszínen elvégzett szűréseken kaphatnak képet az érdeklődők. De szurkolhatnak a szerencséjükért is a látogatók, mert a rendezvény szórólapján található számmal részt lehet venni a tombolán.