A Piros iskolától a vébé-dobogó tetejéig

Írta:  2014.07.30.
A Szegeden megrendezett U23-as kajak-kenu világbajnokságon aranyérmet szerzett a 200-as sprinttávon a kerületben élő Dudás Miklós.
A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) egykori diákja, Dudás Miklós már a két évvel ezelőtti londoni olimpián is jó hírét vitte a kerületünknek. Az akkor mindössze 19 éves sportember a kajakosok 200 méteres sprintszámában jutott a döntőbe, s a 6., vagyis pontszerző helyen végzett.

Bronza is lett a kerületnek

A taroló magyar fiatalok nem csak Dudás Miklós révén voltak érdekeltek a képzeletbeli „kerületi” dobogón. Ott állhatott annak harmadik fokán az 1996-os születésű Papp Cintia is, aki a junior válogatott tagjaként a K4-esek 500 méteres döntőjében ért harmadikként a célba, bronzérmet szerezve így.

Érdemes „belehallgatni” abba, hogy mit nyilatkozott akkor a versenyző.

Mindenki segítette

„Sokat tudok még fejlődni, és hiszem, hogy a 2016-os riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel.”
Nos, ebből a négyből kettő már el is röpült, és Miklós tartja a szavát.
Miért is?
A Lőrincen született, kiváló adottságokkal rendelkező sportember a közelmúltban a saját korosztályát „oktatta” a kajakosok 200 méteres távján a szegedi U23-as világbajnokságon. A dobogó legfelső fokára állhatott, aranyérmes lett.

Amint azt a Piros iskola igazgatója, Elek Noémi elmondta, az egykori tanulójuk már kisiskoláskorában elkezdte a kajakozást, hihetetlenül sok energiát és időt fordítva a szeretett sportágára. A szülei mögötte álltak, mindenben segítették őt, akárcsak a „Piros”, amely minden lehetőséget megadott neki a versenyeken való részvételre. A több oldalról kapott segítségnek meg is lett az eredménye: a kerület büszke lehet arra, hogy a mindössze 23 éves fiatalember már most ott van a világ élvonalában, készen arra, hogy folytassa a magyar kajak-kenu sportág dicsőségsorozatát.

Érmek garmadája

Az Angyalföldi VSE sportolója 2008-ban az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd a következő évben az ifi-vébén két aranyat és egy ezüstöt nyert. 2010-ben a felnőtt világbajnokság váltószámában a 4., 2011-ben a 8. helyen végzett. A 2012-es Eb-n a K1 200 méteren szintén a 8. helyen ért célba, s még ugyanebben az évben megízlelhette azt is, hogy milyen olimpiai döntőben lapátolni. A tavalyi kontinensbajnokságon K1 500-on ezüstérmes lett.