Nagy bumm előtt állhat a baseball

Írta:  2014.07.09.
Vadonatúj sportpályát adtak át július 5-én a Thököly úton. Minden igényt kielégítő baseballpályán végezte el a kezdődobást Ughy Attila polgármester.

Vadonatúj sportpályát adtak át július 5-én a Thököly úton. Minden igényt kielégítő baseballpályán végezte el a kezdődobást Ughy Attila polgármester, hogy ezt követően azok vehessék birtokba a bázislabdapályát, akiknek megépítették. Ifjú, utánpótláskorú sportolók, akik akár a jövő sztárjai lehetnek ebben a hazánkban még kevéssé ismert sportágban, amely azonban – ahogy a szövetség elnöke mondta – „nagy bumm” előtt áll.

A Thököly úti új sportpálya avatásán egyvalamiben egyformák voltak a főszereplők: a baseballjátékosok fején kivétel nélkül ott volt a sportág „kötelező” felszerelése, a baseballsapka. A résztvevők, akik több hónapnyi kemény munka után vívhattak végre mérkőzést egymással a frissen elkészült pályán, ezzel is jelezték, hogy hova tartoznak.

Tart a „szerelem”

Fáradt, de érthetően jó kedvű és izgatott volt ennek a napnak a megálmodója és magvalósítója, Piros Szabolcs, a Reds Baseball Sportegyesület vezetőedzője.

– Olyan hónapokat tudhatunk magunk mögött, amelyek után tényleg büszkék lehetünk, mert nemcsak elképzeltük, de meg is valósítottuk az álmunkat, így végre olyan pályánk van, amely a kerületi fiatalokat és az egyesületünk baseballosait egyaránt szolgálni fogja – mondta a vezetőedző, akiről sokan azt hitték, hogy a tengerentúlról „importálta” a sportágat, ott leste el az alapjait. A valóság azonban más, sokkal prózaibb.

– Mint oly sok szülőpár életében, nálunk is a gyerekek döntöttek. Ádám és Bálint megismerte a sportágat, s ha nem is sokat, de tudott róla valamicskét, és egyre jobban megszerette azt. Láthatja, a szerelem ma is tart, mindketten itt vannak, erősítik az egyesületünket, és hihetetlen lelkesedéssel várják, hogy a „saját” pályájukon is megmutathassák, mit tudnak.
A baseball – bázislabda – népszerűségére jellemző, hogy egyes országokban megegyezik bármelyik, úgynevezett amerikai sportágéval.

Thököly út – sportközpont

A Thököly úti bemutatók és mérkőzések előtt természetesen ünnepélyesen átadták a pályát. Beszédet mondott Ughy Attila polgármester és Szeghalmi László, a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség elnöke is.

A bázislabda

A baseball (magyarul: bázislabda) két csapat által játszott játék. Ennek során a labdadobó ökölnyi méretű labdát hajít a másik csapat játékosa felé, akinek azt egy ütővel kell eltalálnia. A játék pontozása többek között „hazafutásból” (home run) és a játékterületen található jelzések (bázisok) megérintéséből adódik össze. A játékot nevezik hardballnak, azaz kemény labdának is. Egyik variánsa a softball (puha labda), amit puhább és nagyobb labdával játszanak, s itt a játékszert mindig alulról dobják. A baseball elsősorban az amerikai kontinensen és Kelet-Ázsiában népszerű. Az Egyesült Államokban a baseball nemzeti sport, a bajnoki mérkőzések látogatottsága nagyobb, mint az összes többi sportágé együttesen.

– A Thököly úti sportközpont folyamatosan alakul. Az új műfüves futballpályán az időjárástól függetlenül tudnak sportolni a gyerekek, s biztos vagyok abban, hogy sok látogatója lesz az új baseballpályának is. A terület „sportosításának” ezzel még nincs vége, mert a tervek szerint atlétikai centrumot is építünk – mondta a polgármester, aki ezután elvégezte az első dobást, hivatalosan is felavatva az új pályát.
Alc. Most indul útjára?

A szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy nagy ugrás, „nagy bumm” előtt áll hazánkban a baseball, amely nagyon is összetett sportág, mert ha valaki célba (bázisra) akar érni, ahhoz gyorsaságra, gömbérzékre, rövid reakcióidőre és gyors döntésképességre van szükség, nem beszélve a bátorságról, mert azt a labdát bizony nagy erővel dobják el…
A Reds baseball-sporthétvége első napján, szombaton a hazai utánpótlás mutatkozott be a nézőknek, másnap pedig senior (felnőtt) nemzetközi találkozók voltak szlovén és horvát csapatokkal.
A premier tehát sikeres volt. Most már a pályát üzemeltető Reds Baseball SE vezetőin és persze az ifjú sportolókon múlik, hogy milyen sportéletet varázsolnak a Thököly úti pályára.