Az olvasó szíve

Írta:  2015.05.05.
Illusztrációkból és kollázsokból nyílt április 30-án Kergyó Zsófia kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban. Élményei leképezéseként születtek alkotásai.

Egy jó könyv, egy megható film vagy egy felemelő zene élvezete során az agy megtelik képekkel és érzelmekkel, melyeket valamilyen módon továbbadunk a külvilág felé. Kergyó Zsófia tanuló teszi mindezt a képzőművészet által, akvarell és tustechnikát alkalmazva. Művészete főként irodalmi és zenei inspirációkból építkezik, élményeit és az őt ért hatást illusztrációként örökíti meg. Bemutatott képeit elsősorban Erin Morgenstern, Margaret Mitchell, Simon Márton, Varró Dániel és Weöres Sándor inspirálták.

A kiállítást Váradi Emese, a Karinthy Frigyes Gimnázium rajztanára nyitotta meg, aki már régóta egyengeti Zsófi útját a művészeti pályán. Elmondás szerint lassan körvonalazódik Zsófi saját stílusa és egy-egy alkazat használata már most is meghatározza képeit.
– Büszke vagyok Zsófira, hiszen egy igazán színvonalas összeállítást sikerült elkészítenie, melyek között már komolyabb, felnőttes alkotások is találhatóak. Mostanra nem csak a technikai eszközök magabiztos használatát sikerült elsajátítania, de kialakított egy rá jellemző kacskaringós vonalvezetést is, melyből hol egy fa gyökere, hol madarak, vagy éppen tűz bontakozik ki – mondta.

A megnyitót Robert Felícia ének és gitárjátéka színesítette. A kiállítás a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közösségi Közalapítványtól kapott támogatásból valósult meg. A tárlat nyitvatartási időben május 10-ig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Ház galériáján.