Generációk a színpadon

Írta:  2015.05.05.
A tánc nevel, tanít és értéket közvetít Egyedülálló színházi esttel és több száz táncossal ünnepelték a tánc világnapját. A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos fesztiváljának a rossz idő sem vetett gátat.

Idén 23. alkalommal rendezte meg április 30. és május 2. között Nemzetközi Néptácfesztiválját a Tébláb Táncművészeti Alapítvány a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskolával közösen. A programsorozatot április 30-án egy a Tébláb által meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése és díjátadója nyitotta, majd a vendégeket Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte. Ezt követően elsőként került sor a Tébláb Művészeti Iskola példátlan, generációkat összehozó színházi műsorának bemutatására.

– Régóta foglalkoztatott már egy olyan előadás elkészítésének a gondolata, amiben a Téblábban táncoló generációk együtt állnak színpadra, hiszen itt egy-egy családon belül akár három korosztály is képviseltetik. Ehhez egy játékos, kötetlen mégis szakmailag is értékelhető produkciót készítettünk Nemcsics Bernadett volt tanítványommal, amiben a legfiatalabb „táncos” 3 hónapos, a legidősebb pedig nagymama korú volt. Anya lányával, nagymama unokájával és családok együtt táncoltak, megmutatva ezzel az összetartozás fontosságát és a tánc értékét – mondta Gorácz József, a Tébláb AMI igazgatója, a műsor ötletgazdája és rendező koreográfusa.

Minden, ami tánc

A táncművészet legnagyobb ünnepét, a tánc világnapját 1982 óta Jean-Georges Noverre francia származású tánc- és balettművész, illetve koreográfus születésnapján, április 29-én ünnepeljük. Neki köszönhető ugyanis, hogy a tánc színművészeti műfajjá nőtte ki magát, törekvései mind a mai napig kihatnak a klasszikus táncok alakulására.

Ezt a jeles alkalmat április 30-án stílusokon átívelő összefogással, egy közös gálesttel ünnepelték meg a kerületi tánccal foglalkozó művészeti csoportok és egyesületek. Felléptek többek között a Botafogo Táncegyesület, a Dance City Center és a Kolibri Táncegyesület gyermekcsoportjai is. A műsorban a néptánctól kezdve, a modern és showtáncon keresztül, az egyedülálló légtánc bemutatóig, sokféle műfaj szerepelt a színpadon. Az estet a Vörös Árpád táncpedagógus vezetésével táncház zárta.

Az eső is táncot járt

A borongós idő ellenére a Bókay-kerti majálist hagyományos májusfa-állítással, a közönség megtáncoltatásával, majd egy órás színpadi produkcióval nyitották meg a Tébláb néptáncosai, majd ezt követően az Új Tündérkert étteremben a Hofherr-Dutra Emléktársaság Gépmajálisán folytatódtak a fellépések.

Másnap azonban az időjárás már nem kedvezett a fesztiválozóknak, így a Bókay-kert helyett a lőrinci Sportcsarnokban zajlott a programsorozat záróeseménye.

Míg kint egész délelőtt esett, bent fergeteges hangulatban zajlottak a bemutatók. A Tébláb szinte összes lőrinci és kőbányai, gyermek és felnőtt csoportja mellett felléptek a kerület számos óvodájából és a határon belülről és túlról érkező néptánccsoportok is, amelyekkel az iskola évek óta szoros szakmai és baráti kapcsolatokat ápol. Így a fesztivál szinte elmaradhatatlan szereplőjeként állt színpadra többek között a Kincső Táncegyüttes Zselízből és a Szivárvány Táncegyüttes Derecskéről, valamint Vajdaságból a Szabdakai Népkör táncosai.