Matula bácsi tanítványai

Írta:  2015.05.05.
A Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen az idén is izgalmas kalandra hívták a szervezők a diákokat. A megmérettetés döntője a Bókay iskolában volt április 24-én.
Az országos verseny meghirdetésével tiszteleg az iskola névadójának emléke előtt, aki mecénásként, orvos-gyógyszerészként, valamint a hazai gyógy- és ásványvizek kutatójaként hallatlan eredményeket ért el a magyar tudomány történetében.

A Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt tizenhét éve hasonló tematika szerint, de mindig megújuló elemekkel, a világháló kínálta lehetőségek figyelembevételével szervezi a Bókay iskola. A korábbiaktól eltérően az idén az intézmény Kerek Világ Alapítványa rendezte meg a versenyt.
A diákoknak benevezésként minden évben pályamunkát kell írniuk, meg kell oldaniuk egy komplex feladatlapot, és kísérletsorozatot is kell végezniük.
Az 5–6. osztályosokat A nádas élővilága címmel invitálták a szervezők a megmérettetésre. Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológiatanára, a verseny szakmai vezetője azt tanácsolta nekik, hogy úgy mutassák be a nádas növény- és állatvilágát, és fedezzék fel a csodás birodalmat, mintha a Tüskevárban Matula bácsi tanítványai lennének.
A 7–8. osztályosok pályamunkájának témája a veszélyeztetett élőlények bemutatása volt. – A téma különösen aktuális, hiszen napjainkban a növény- és állatfajok ezreit fenyegeti a kipusztulás veszélye – magyarázta a verseny szakmai vezetője. – Az élőhelyek elvesztése, illegális kereskedelem, túlvadászat és - halászat, szennyezések, gyorsan terjedő idegenhonos fajok és a klímaváltozás hatásai veszélyeztetik a vadvilágot.

A két komplex feladatsor a klasszikus biológia témakörein túl az élményeken alapuló, tevékeny ismeretszerzést szorgalmazta. Így feladatok egyharmada kísérletezéseken, megfigyeléseken, adatgyűjtéseken és adatfeldolgozásokon alapult. A versenysorozat alatt az internet kínálta lehetőségekre és a valós természetben történő kutakodásra egyaránt szükség volt. A versenysorozatból nem hiányzott az irodalmi művek, természetfilmek biológiai szempontú feldolgozása, az adatok grafikus értelmezése és megjelenítése, biológiai modellek készítése sem. Az egész tanévet felölelő versenysorozat hozzájárult a természet és a biológia iránt érdeklődő tanulók szabadidejének tartalmas eltöltéséhez, a későbbi pályaorientációhoz. Az ország minden részéről érkező versenyzők közül a döntőre mindkét korcsoportból a legtöbb pontot elért 20-20 tanulót hívták meg a szervezők.
– A versenyünk népszerű rendezvénye a tanulók munkáiból rendezett kiállítás, amelyet két héten keresztül látogathatnak az érdeklődők – mondta Krakker Hajnalka. – A kiállítás módszertani börze is, ahol a legjobbak munkáiból lehet ötleteket gyűjteni. A verseny elismertségét jelzi, hogy számos biológia tagozatos gimnázium a felvételinél beszámítja a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen elért helyezéseket.
Az idei verseny győztese az első korcsoportban Mészáros Réka (Fazekas Mihály Általános Iskola, Kiskunhalas), második helyezést ért el Matus Eliza  (Dienes Valéria Általános Iskola, Szekszárd) harmadik lett Esküdt Zsombor  (Kodály Zoltán Általános Iskola, Kaposvár).  
A második korcsoportban első helyezést ért el Kocsa János ( Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Keszthely), második lett Fülöp Anna Tácia ( XIV. Kerületi Munkácsy Mihály Általános Iskola), harmadik helyezést ért el Marcsó Soma (Koszta József Általános Iskola, Szentes).