Pasztellkirándulás

Írta:  2014.11.02.
Garamvölgyi Béla festőművész kiállítása október 30-án nyílt meg a Fehéren Feketén Galériában.

Garamvölgyi Béla festőművésznek több kiállítása volt eddig a XVIII. kerületben, ahol él, és még több pályatársának a tárlatát nyitotta már meg itt. Mivel a művész tanárember is – a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára –, minden alkalommal érdekfeszítő előadást tart a kiállításhoz kapcsolódóan a művészetről és az adott művészről. Szerény ember lévén azonban saját magáról keveset szokott elárulni. De Frömmel Gyula kerületi festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja a megnyitóbeszédében elmondta, hogy Garamvölgyi Béla a Magyar Képzőművészeti Főiskola (ma egyetem) festőszakán végzett, ahol Gerzson Pál Munkácsy-díjas és érdemes művész festőművész volt a mestere. Pályájának egyik fontos állomása a szarvasi Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskola, ahol a vizuális nevelési tanszéken adjunktus, majd tanszékvezető docens volt, ezt követően azóta is a Fazekas gimnáziumban vezetőtanár és az Art-Őr csoport tagja.      

A művész két kisméretű portréjáért „Kurucz D. István festőművész emlékére” díjat kapott a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, 2013-ban. A pályatárs azt is hozzátette, hogy Béla nemcsak „lekottázza” a látványt, hanem a lelkét festi meg az embernek. Művészetére jellemző, hogy képsorozatokban gondolkodik, jó értelemben vett eklektikus festő.
Garamvölgyi Béla ezúttal a pasztellképeit hozta el a Fehéren Feketén Galériába. A pasztellal való alkotás kirándulás a művésznek, mert utoljára harminc éve fogott a kezébe krétát.


 – Az utolsó pasztellképem félig a múlt esztendőben, félig idén készült – mondta. – Ugyanis az év utolsó napját hagyományosan munkával zárom, és a következő év első napját munkával kezdem. December 31-én délután leteszem az ecsetet, és akkor kezdek el újra dolgozni, amikor mások már alszanak, vagy éppen hazafelé tartanak a szórakozásból.
A művész azt is mondta, hogy a pasztellkréta után ismét ecsetet fogott a kezébe és akrillal, olajjal fest. Otthon befejezés előtt áll három kisméretű munkája, a Fazekas gimnáziumban pedig nagyméretű képet szeretne festeni.
A kiállításon köszöntőt mondott Nádasdy Mihály, a Fehéren Feketén Galéria vezetője. A tárlat november 12-ig tekinthető meg.