Tíz éves munka metszete

Írta:  2014.11.06.
Árvay Zolta Idősíkok című kiállítása nyílt meg november 4-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Árvay Zolta, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) tagja, a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Moholy-Nagy Alkotókörének (MOHA) elnöke, az 5KOR Képzőművész Csoport tagja sok kerületi, országos és határon túli kiállításon mutatta be alkotásait.
Ezúttal kicsit rendhagyó kiállításmegnyitón vehettünk részt, mert a képzőművész az idén töltötte be a 65. életévét és ez apropó volt arra, hogy munkásságának legutóbbi tíz évében készült alkotásaiból láthassunk válogatást.

A tárlaton többféle művészi technikával készült képeket fedezhetünk fel.
– A kedvencem a „vakolótechnika”, amely azt jelenti, hogy különféle anyagokat rétegekben helyezek egymásra, amivel érdekes, vastag faktúrát hozok létre – mondta Árvay Zolta. – Ezekhez a képekhez mindig eredeti újságot, könyvet, textíliát használok fel. A képeimet gondolatébresztőnek szánom, a többit a szemlélőre bízom...

A képzőművész alkotásai mindig úgy és akkor készülnek, amikor valamilyen téma nagyon foglakoztatja és valamit nagyon el akar mondani nekünk. Így jöttek létre többek között a kedvenc zenei műfaja ihlette jazzsorozata, vagy éppen a Weöres Sándor verssoraira kollázsból, montázsból és festésből álló vegyes technikájú képei. Szívesen nyúl szakrális témákhoz is, „írt már egy bibliát is”, amelynek lényege, hogy ha a megfestett képeket megfelelő sorrendben összeállítjuk, akkor egy hatalmas oltárképé állnak össze.
Árvay Zolta úgy tartja, életének különleges adománya, hogy amikor egy téma foglalkoztatja, akkor hajnalban felébred és alfaszerű állapotban látja maga előtt a képet, már „csak” meg kell festenie.
Azt is elárulta a képzőművész, hogy nagyon sok terve van még leírva, papírra skiccelve, nemcsak a következő tíz évre, hanem későbbre is.
– Arra kérem a jó Istent, hogy addig segítsen erővel, és tiszta elmével, amíg mind megvalósul, akkor igen hosszú életem lesz – mondta a művész.
A kiállítást  P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg,  Kerényi Eszter Lilla fuvolán működött közre. A tárlat november 29-ig tekinthető meg.