Bemutatkozik a megújult Aeropark

Írta:  2014.10.26.
Megszépülve várja a látogatókat a repülőtér melletti Aeropark.
A Budapest Airport kettes termináljával szemközti, letérő utak szabdalta füves területén található az Aeropark. A repülőtéri skanzen néven szintén ismert szabadtéri múzeum talán azért nem szúr szemet sokaknak, mivel az itt pihenő repülőgépek látványa errefelé tényleg mindennapos. Közelebbről azonban kitetszik, ezek a repülők jó ideje nincsenek forgalomban.

A park gazdája április végétől a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (LKK), amelynek munkatársai tavasz óta felszámolták az áldatlan állapotokat, amelyek közt pusztultak a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő egykori Malév gépek.
– Annak az IL-14-esnek – mutat Samu Ádám, a LKK szóvivője egy távolabbi gépre – például el lehet indítani az egyik motorját, vagy a Jak-40-esnek – indulunk a velünk szemben álló repülő felé – a pilótafülkéjében be lehet kapcsolni az összes rendszert, hallgathatjuk a repülőtér élő rádióforgalmazását. Csakúgy, mint a TU-154-esnek, aminek még a fényei is működnek.
A kiállítás egyedülálló az EU-ban, egyrészt, mivel TU-154-es kizárólag itt látható, másrészt mert be lehet menni a gépeknek nem kizárólag az utasterébe, de a pilótafülkéjébe, vagy ahogy szaknyelven hívják, cockpit-jébe is. Méghozzá szakavatott „idegenvezető” kíséretében.
Nagyváthy Sándor nyugalmazott fedélzeti mérnők, bizton állíthatjuk, legendás alakja a honi repüléstörténetnek. Nem véletlenül készítették vele a legtöbb interjút újságban, televízióban, rádióban. Kormánygépet mentett meg a lezuhanástól, s mentette ezzel Kádár János és Fock Jenő, a minisztertanács elnöke életét. Vagy éppen Göncz Árpádét.

– Ezen a gépen fogtam be – állunk meg a TU-154-es mellett a fedélzeti mérnökkel – Árpi bácsit segíteni, hogy ne kelljen feljönnöm a műszaki rekeszből.
A történetet már a gépen hallgatjuk.
– Éjjel fél tizenkettőkor szálltunk fel Moszkvából, s indultunk Novoszibirszkbe. Itt állt a teljes magyar küldöttség – mutat a pilótafülke ajtaja előtti szűkös térre Nagyváthy Sándor –, hogy átöltözzenek joggingba, hiszen négy és fél órás út várt ránk. Göncz Árpi bácsit invitáltam jöjjön be a „gardróbba”. Kisvártatva meghibásodott az egyik rack. Le kellett mennem, kicserélni az alattunk lévő műszaki rekeszbe, ami tulajdonképpen a gép agya. Megkértem a köztársasági elnököt, segítsen, amíg én lent vagyok.
A nyugalmazott fedélzeti mérnök egykori műszereinél eleveníti fel a történetet.
– Mondtam, amikor odalentről jelzek, futassa végig a keresősugarat, s ha kigyullad az a zöld lámpa, dobbantson hármat a padlón. Amikor végeztünk, újságolta is a feleségének: Zsuzsa, ezek engem befogtak dolgozni.

A múzeum működtetése mellett az LKK szervezi a méltán népszerű buszos reptérlátogatásokat.
– A múlt mellett bemutatjuk a jelent is egy ilyen két-három órás túrán – fogalmaz Samu Ádám.
Akinek ennyi sem elég, annak pedig ott az Aeropark repülés szimulátora. Ennek a profi berendezésnek eddig sem gyermek, sem felnőtt nem tudott ellenállni.
Ahogyan a Budapest Airport, úgy látogatóközpontjának működtetője az LKK is jó kapcsolatot igyekszik ápolni kerületünkkel. E szándék vezérli, hogy jövőre a Pestszentlőrinc-pestszentimrei óvodások iskolások kedvezményesen vehessenek részt programjaikon.