Hiánypótló kötet ötvenhat emlékére

Írta:  2014.10.23.
A Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) újbudai székházában tartotta október 22-én, Októberi Tűzvirág című kötetének bemutatóját a kiadó, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. A Kósa Csaba szerkesztette antológia támogatója Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata volt.
A megnyitóünnepségen, a szerkesztő, egyben a MÚK elnöke köszöntötte Ughy Attila XVIII. kerületi polgármestert, majd, többek között dr. Sántha Gábort, a szabadságharcosok világszövetségének új elnökét.

– Régi adósságot törlesztünk ennek a könyvnek a megjelenésével – fogalmazott Sántha Gábor –, ugyanis igyekszünk ezáltal biztosítani, hogy ötvenhat örök és fénylő példa maradjon, nem kizárólag Magyarországon, de az egész világban.
A világszövetség elnöke a továbbiakban kiemelte: mint a XVIII. kerületi önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának munkatársa, azok közül való, akik kiemelten ápolják városrészükben az forradalom és szabadságharc hagyományát, ezzel igyekezve javítani az áldatlan helyzeten, hogy a ma fiatalsága mind kevesebbet tud hazánk történelmének erről a fontos eseményéről.
Kerületünk támogatásának köszönhetően a kötet árát hatvan százalékkal csökkenthette a kiadó, valamint 1050 példányt ajándékozhatott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak.

– A könyv címe kettős inspiráció hatására született – avatta be a megjelenteket az alkotás titkaiba Kósa Csaba szerkesztő. – Az egyik Tollas Tibor kevéssé ismert, 1986-os, müncheni emigrációja idején írt verse, a Túlélők. Ebben olvasható a Tűzvirág szó. A másik: Beke Márta újságíró, képzőművész festménye szülte bennem a metaforikus képet, mintha a virágok kigyulladnának, s egyszerre lennének mécsesek és növények.
Az Októberi Tűzvirág című kötetben kortárs szerzők, szemtanúk, túlélők és az utódok tollából származó közismert, s szinte ismeretlen költemények váltják egymást.