Egymástól tanulhattak a pedagógusok

Írta:  2014.10.22.
Szakmai programokat szervezett a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet az oktatásban és nevelésben dolgozó szakembereknek az október 11–21. közötti pedagógiai hét keretében.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet segítségével 1995-től minden év őszén többnapos rendezvénysorozat keretében ad lehetőséget az óvodák és az általános iskolák oktatóinak, nevelőinek arra, hogy a szakma országos hírű képviselőitől helyben tájékozódjanak a területüket érintő legfrissebb eseményekről, a köznevelésben végbemenő változásokról, a módszertan megújulásáról.

– A pedagógiai hét szakmai hátterét a pedagógiai intézet jól felkészült közössége adta, akik előadásukkal, szervezőmunkájukkal, a területükhöz kapcsolódó programok összeállításával járultak hozzá a rendezvény sikeréhez – mondta Tóthné Kővári Csilla, a XVIII. kerületi Pedagógia Intézet megbízott igazgatója. – A programsorozat az aktuális nevelési, oktatás témákat felölelve nyújtott továbbképzési lehetőséget a kerületi óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, logopédus szakembereknek.
Tóthné Kővári Csilla azt is elmondta, hogy fontosnak tartották az új tankönyvek bemutatását, a témához kapcsolódó szakmai műhelymunkát, amely lehetőséget adott az elmélet és a gyakorlat találkozására.
A heti programban többek között a pedagógusi előmeneteli rendszerhez kapcsolódó portfólióírás, minősítési rend, a tanfelügyeleti rendszer bevezetéséhez kötődő pedagógusi, vezetői feladatok, az új típusú szaktanácsadói rendszer bevezetése szerepelt. Az oktatáspolitikai irányok mellett lehetőség nyílt a szakmai módszertani kultúra gazdagítására a kooperatív technikák elmélyítésével, a kineziológiai ismeretek bővítésével. Az oktatók a médiahasználatban is iránymutatást kaptak.

A pedagógiai hét keretében Egy csepp a tengerben címmel országos logopédiai konferenciát is szervezett a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézményének logopédiai csoportja.
A programsorozatot az évek óta nagy sikerrel megrendezett pályaválasztási ankét zárta, amely a kerületi 7. és 8. osztályos gyermekeknek és a szüleiknek nyújt segítséget a továbbtanuláshoz.
– A zárórendezvényen 30 standon környékbeli és belvárosi szakközépiskolák, gimnáziumok mutatkoztak be. Az érdeklődők személyes konzultáción és a pályaválasztással kapcsolatos előadásokon is részt vehettek – tájékoztatott Molnár Eszter, a pedagógiai intézet munkatársa. – A diákok kitölthettek egy online felvételi tesztet, és azok, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, az ankét idején felkereshették Tábit Sarolta szakpszichológust.
– Azért jöttem el a rendezvényre, hogy begyűjtsem az információkat ahhoz, hogy melyik gimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulhatnék tovább – mondta Putnoki Csenge, az Ady iskola 8. osztályos diákja. – Azt remélem, hogy ezek után majd el tudom dönteni, hogy hova adjam be a jelentkezési lapomat.
– Gimnáziumon gondolkodom, de érdekelnek a szakközépiskolai továbbtanulási lehetőségek is – vette át a szót az ugyancsak az Adyba járó Kovács Jázmin.