Nemzetközi tánckavalkád

Írta:  2014.10.21.
Izgalmas produkciók, színesebbnél színesebb ruhák és fergeteges hangulat fogadta a látogatókat az V. Nemzetközi Táncos Fesztiválon október 18-án. Az egész napos eseményen szüntelenül követték egymást a fellépők a színpadon.

Idén negyedik alkalommal adott otthont kerületünk, azon belül a Lőrinci Sportcsarnok a nemzetközi táncos fesztiválnak, amelyen 15 csoport közel 400 táncosa lépett fel. Az eseményt Kucsák László országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki elmondta, hogy nagy öröm, hogy immár negyedik éve gazdagítja kerületünk táncos hagyományait ez a fesztivál. A rendezvény többek között a helyi önkormányzat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Sportegyesületének támogatásával és a két főszervező, Szikes Péterné és Bereczky-Balázs Nikolett elkötelezett sportszervezői munkájának köszönhetően valósult meg.

Legyen valami mozgás!

– A célunk ezzel a fesztivállal az, hogy népszerűsítsük a sportot, főként a táncos mozgásformákat. Az eseményen bemutatkozhattak a tánccal foglalkozó hazai és külföldi egyesületek. Ez nem verseny, itt a csapatok kötetlenül, tét nélkül mutathatták meg a tudásukat, a látogatók pedig különféle táncstílusokkal ismerkedhettek meg, és a végére talán ők is kedvet kaptak ahhoz, hogy kipróbálják magukat valamelyik egyesületben. Korosztályi megkötés most sem volt, idén a legfiatalabb fellépők óvodáskorúak, míg a legidősebbek 70 éven felüliek voltak – mondta Szikes Péterné. – Láthattunk profi produkciókat évek óta összeszokott csapatoktól, de voltak olyanok is, akik először léptek a nagyközönség elé.

Kulturális zsongás

– Emellett stílusbeli megkötés sem volt – tette hozzá Bereczky-Balázs Nikolett. – A klasszikus táncoktól a néptáncon át egészen a modern táncokig idén is sokféle műfaj képviselői jelentek meg. A legtöbb csapat Budapestről érkezett, de jöttek néptáncosok Bényéről és Nagykovácsiból, illetve gimnasztrádások Tiszaújvárosból és Dániából is. Felléptek továbbá olyan különleges csapatok is, mint a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes vagy a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat.

Szájhagyomány útján is
A rendezvény ötlete egy dániai gimnasztrádacsoportnak (gimnasztráda = örömtorna, mindenki tornája) köszönhetően merült fel a szervezőkben: nem találtak ugyanis olyan hazai táncos fesztivált, amelyen bemutatkozhatott volna ez a külföldi csapat. Úgy döntöttek tehát, hogy szerveznek egy olyan rendezvényt, ahol a külföldi résztvevők megismerkedhetnek a hazai táncosokkal, a hazaiak pedig képet kaphatnak a külföldi stílusokról. Azóta eltelt öt év, barátságok alakultak, és a rendezvény híre már nemcsak meghívókkal, hanem szájról szájra is terjed. Minden évben érkeznek új vendégek, újul a paletta, a dánoktól pedig azóta is évről évre új csapat érkezik.
 

A fesztiválnak nagy sikere volt, ugyanis a versenyek feszültsége nélkül, önfeledt hangulatban folyt a program, olyannyira, hogy egy-egy pörgősebb előadás alatt a nézőtéren várakozó táncosok is pördültek-fordultak egyet a zene ütemére. A produkciók a könnyedség ellenére komoly szakmai felkészültséget mutattak. Minden kategóriában színvonalasabbnál színvonalasabb produkciókkal örvendeztették meg a táncosok a közönséget. A rendezvény most is nonprofit alapú volt, így a fellépőknek nem kellett semmilyen regisztrációs vagy nevezési díjat fizetniük, és a látogatók számára is ingyenes volt a belépés.