Megemlékezés a művésztanárról

Írta:  2014.10.18.
A Magyar Festészet Napja programsorozathoz kapcsolódóan Kállainé Veres Éva emlékkiállítása nyílt meg október 17-én a Pestszentimrei Közösségi Házban, ezzel tisz¬te¬legve emléke, fáj¬dal¬ma¬san rövid alko¬tói mun¬kás¬sága előtt.
Kállainé Veres Éva (1964-2010) festőművész- rajztanár (első képünkön) az Ady Endre Utcai Általános Iskolában tanított, folyosógalériát, rajzszakkört, rajztábort szervezett, több évig vezette a kerületi rajzmunkaközösséget. 2007-ben az ő szervezésében küldött kerületünk több száz rajzpályázatot a Szent Imre Millenniumi Év keretében meghirdetett „Akit szeret az Isten” című rajzpályázatra. Megrendezte Görgényszentimrén a beérkezett pályamunkák kiállítását. A Szent Imre Emlékévben vállalt szerepe országosan és határon túl is ismertté tette a nevét.

A művésztanár 2012-ben posztumusz megkapta a Pestszentimréért díjat.
A kiállításon Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd egy szál gyertyát gyújtott meg Kállainé Veres Éva emlékére, és elmondta, hogy a gyertyát évekkel ezelőtt a festőművésztől kapta.

Macsó Lenke az Ady iskola címzetes igazgatója méltatta volt pedagógus munkatársát, majd Garamvölgyi Béla festőművész-tanár, a kiállítás kurátora emlékezett meg a pályatársról, ezt követően portréfilmet láthattunk a művésztanárról. E sorok írója is többször beszélgetett Évával művészi pályájáról, pedagógiai hitvallásáról.
Kállainé Veres Éva már többször került olyan helyzetbe, amikor pályája során le kellett térnie korábbi útjáról. Sporttagozatos iskolába járt, és érettségi után már a magyar bajnokságot nyert debreceni NBI-es kézilabda csapat tagja volt, amikor egy sérülés miatt a sportot végleg abba kellet hagynia.
Miután a sors általában a tehetséget nem méri egymagában, és Éva szeretett rajzolni is, volt mibe kapaszkodnia. Hamarosan bekapcsolódott Bíró Lajos vezette Medgyessy Képzőművészeti Kör munkájába, ahol lelkes fiatal művésztanárok – Lukács Gábor, Palotai Böske, Fátyol Zoltán, Tamus István – segítették. 1985-ben sikeresen felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakára.

A diploma megszerzése után rajzot tanított a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Gyakorló iskolájában, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájában.
Ezután újabb pályamódosítás következett: médiamenedzserként, majd üzletágigazgatóként dolgozott a járműreklám szakmában, később elvégezte a
Külkereskedelmi Főiskola marketing kommunikáció szakát is.
Mivel férje a fővárosban talált munkát, Éva családjával Pestszentimrére költözött, és ismét két út állt előtte: vagy reklámszakemberként vagy pedagógusként dolgozik tovább.
A tanítást választotta és fiatalon bekövetkezett haláláig pedagógusként okította a diákokat biológiára, rajzra, médiára a pestszerntimrei Ady iskolában.

Éva rajzszakkört, rajztábort vezetett, kiállítást rendezett a diákok alkotásaiból. Művésztanárként kedvelte ezt a kettősséget, mert vallotta, hogy a gyerekek még tudnak „frisset”alkotni, s ebből is lehet építkezni. Mivel tanév közben nem volt ideje a saját művészi munkájára, mert úgy vélte, hogy a pedagógusi pálya egészembert kíván, ezért rendszeresen részt vett alkotótáborokban, 2004-től Kerékgyártó István művészeti kritikus által vezetett tállyai Közép-európai Nemzetközi Művésztelepen alkotott.
Képeitől nehezen tudott megválni, mert úgy érezte, hogy mindegyikben ott van a lelke is.
A kiállított képeket a Éva családja a lakásuk egyik sarkában őrizte és örömmel vették a felkérést az emlékkiállításra.
Kállainé Veres Éva alkotásai november 3-ig tekinthetők meg a pestszentimrei galériában.