Mobil könyv a Havannán

Írta:  2014.07.28.
Mozgó könyvárusítás kezdődött a Havannán. Az újonnan feltűnt mobil pultról jutányos áron vásárolhatnak az olvasás szerelmesei.
Ha azt írom: mozgó könyv, valószínűleg furcsa képzet támad kinek-kinek a fejében, mégis, amikor Veress Márton tanár urat kérdeztem, minek is nevezhetnénk ötletüket, ő ezt a kifejezést használta. Nézzük hát, mi is az a mozgó könyv!

Egy tavalyi felmérés ihlette az irodalom szakos tanárok baráti társaságának mobil könyves ötletét. Az említett felmérés komor eredménye ez volt: a 0-18 éves korosztály tagjainak 92 százaléka egyáltalán nem olvas. De semmit, még internetes újságot sem!
– Arra gondoltunk, nyolcvan százalékos rezsicsökkentést hajtunk végre, azaz minden egyes könyvet, amit árulni fogunk háromszáz forintért adunk – emlékszik a kezdetekre a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület koordinátora Veress Márton.
Ez bizony nem gyenge érv! Egy csésze kávé árából könyv. Ebben segít az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzbeli és könyves támogatása. Annak érdekében, hogy még hatékonyabbak legyenek, olyan helyeken kívánnak árusítani, amelyek mellett kénytelenek elmenni az emberek.
– Végállomások, közlekedési csomópontok mind jó helyek – véli Veress Márton. – Iskolába jövet-menet a gyerekek ránk csodálkoznak.

Antonio La Cava nyugdíjas tanárról nehezen állítható, hogy a pénz miatt foglalkozna a könyvekkel. A jövőre 70 éves bácsi minikönyvtárrá alakított háromkerekű járgányával járja Matera környékét, Basilicata tartományt (a csizma sarkantyújánál van), hogy maga köré, könyvek köré gyűjtse az embereket. És ahogy az egy ilyen emberrel történhet Olaszországban – Dél-Olaszországban, tegyük hozzá – sok-sok szép történettel gyarapodott könyves túrái, hétköznapjai alatt. (olaszforum.blog.hu)

Miért csodálkoznának rá egy könyvárusra? Mert egyesület tagjai nem ingatag kempingasztalra halmozzák a könyveket, hanem társszekérről, vagy éppen a motor és a kisteherautó házasságból született Piaggio-ról kínálják a magas és szórakoztató irodalmat. Pontosabban nem csupán árulni fognak, lépvén pedagógusok, vagy egyetemisták, hanem személyre szabva ajánlanak könyvet az érdeklődőknek.
– E mellett, ha valaki olyat rendel, ami nincs készleten, huszonnégy órán belül szállítjuk az adott pontra – ígéri az egyesület koordinátora.
Veress Márton elárulta, Ughy Attila polgármester lelkesen fogadta ötletüket, de társszekér helyett inkább a már említett Piaggio-t ajánlotta.
Így már mindenki tudni fogja, ha a Szarvascsárda téren, a Béke téren, vagy szombatonként Havanna piacon jártában meglátja a furcsa kis olasz teher járművet, hogy