Szerelmes verssorok ihlette képek

Írta:  2013.12.09.
Freskók és stukkók címmel nyílt meg Árvay Zolta képzőművész kiállítása a száz éve született Weöres Sándor költő tiszteletére december 3-án a Lőrinci Nagykönyvtárban.

Árvay Zoltát Weöres Sándor Fairy Spring. Freskók és stukkók egy vidám színházba acímű verseskötete ihlette meg. A Fairy spring ( a költő fordításában tündérek tavasza) a rafinált érzékiségből áradó életöröm kivételes művészi megnyilatkozása, a szerelem és az ifjúság elbűvölő apoteózisa.
– A Lőrinci Nagykönyvtár vezetője felkért arra, hogy a képeimből rendezzek kiállítást a Galéria18-ban – mondta a képzőművész. – Miután az idén ünnepeljük Weöres Sándor születésének századik évfordulóját, úgy gondoltam, hogy a róla emlékezek meg. Amerikában élő testvérem hívta fel a figyelmemet a költőnek erre a kevésbé ismert verseskötetére. Amikor elolvastam, azonnal eldöntöttem, hogy ehhez készítek képeket.


 A képzőművész elhatározta, hogy nem csupán illusztrálja Weöres Sándor verssorait, hanem elvontabban, szimbolikus utalásokkal fogalmazza meg a gondolatait, kifejezőeszközként pedig egy kollázsból, montázsból és festésből álló vegyes technikát alkalmaz.
– A vers annyira friss, gyönyörű és inspiratív, hogy azonnal munkára ösztönzött – mondta Árvay Zolta. – Oly mértékben megihletett ez a fiatal, izzóan szerelmes versfolyam, hogy egy szuszra készítettem el a képeket. A verset olvasva úgy éreztem, hogy szinte felvillanyozott, és szerelmes lettem…
A kiállítást Varga Ferenc, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet munkatársa nyitotta meg, a Duo Contours, vagyis Pollák Rita és Kovács Adrienne a cselló-, illetve a gitárjátékával, Császár Bíró Lilla előadóművész pedig a versmondásával működött közre.
A tárlat január 3-ig tekinthető meg.