Mozisztárok a Sportkastélyban

Írta:  2012.03.19.
Milyen az, amikor Harry Potter, Jack Sparrow és Mátyás, az igazságos király összegyűlik egy helyen? Kiderült a Dohnányi zeneiskola fiatal növendékeinek filmzenei koncertjén.
– Kerületi összefogásról van szó, ezt fontos kiemelni – kezdte Farkas Márta, a Dohnányi Ernő Zeneiskola igazgatója. – Ez nem egy olyan esemény volt, amit csak úgy kitalált valaki, és néhányan megvalósították: lassan formálódott, és mindenki hozzáadta a tudása legjavát.

Teljesen más volt


Gitárosok és harmonikások együtt
Osztotta ezt a nézetet Draskóczi Zoltán gitárművész, tanár, az esemény főszervezője is.
– A klasszikus gitárt tanulóknak kevés lehetőségük van arra, hogy nyilvánosan szerepeljenek, hiszen a nagyzenekari művekben ritkán van gitár. Az egyetlen lehetőség az, ha valaki elektromos gitárt vesz kézbe, és rockzenét kezd játszani. Nos, mi ezt a hiányt szerettük volna valahogy pótolni – avatott be Draskóczi Zoltán az ötlet hátterébe. – Öt évvel ezelőtt 16 gyerek vett részt a gitárképzésen, ma hatvanan vannak, és ezen a koncerten 47-en léptek fel csak a gitáros tanulók közül. Ez is bizonyítja, hogy sok ember ügyéről van szó.
Filmzenét játszani nem teljesen új ötlet, hiszen nemrég a Budafoki Dohnányi Zenekar adott ilyen hangversenyt, de ismerünk olyan projekteket is, amelyekben dzsesszbandák játszanak régi magyar filmslágereket.
– Mindazonáltal a mi koncertünk teljesen más volt, mint azt látni is lehetett. Hiszen egy hagyományos filmzenei koncertre az emberek elsősorban a jól ismert zenékért és a filmekből összevágott montázsokért mennek. A mi hangversenyünk középpontjában azonban a gyerekek álltak – magyarázta a főszervező.
Látványban is jól tervezett koncertet láthatott-hallhatott a közönség, de tény, hogy az említett elemek itt elmaradtak. Láthattunk vetítést, de nem a filmek jelenetei kerültek vászonra, hanem kollázsok.
– Ami itt elhangzott, és amit vetítettünk, mind saját munka volt – mondta Draskóczi Zoltán.

Mátyás bevonult


A táncosok is besegítettek
Valóban rendkívül nagyszabású, kétrészes színpadi eseményt sikerült szerkeszteni, amelynek részei a nagy hollywoodi stúdiók – a Fox és a Universal – szignáljaival kezdődtek, és amelyben az egész estén narrátorként közreműködő Helyey László a Kaláka együttesnek a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozathoz írt főcímdalára vonult be.
– Ez a koncert persze nem csak a látványtól és attól lett nagyszabású, hogy egy sportcsarnokban valósulhatott meg. Sokkal inkább attól, hogy oly sokan szálltak be a munkájukkal. Hetventagú kórus, négy karmester, akik egyben a kompozíciók átdolgozói is voltak, harmonika-zenekar… – szóval tényleg nagyon sokan tették hozzá, amit csak tudtak – méltatta a résztvevők érdemeit Draskóczi Zoltán.
És hogy végül is milyen művek szólaltak meg? Túlzás volna azt állítani, hogy mindenféle, de azt biztos, hogy a válogatás nem hagyott hiányérzetet a publikumban, hiszen olyan slágerek csendültek fel, amelyek ott csengenek-bonganak a mai mozirajongó fülében: a Rómeó és Júlia, a Keresztapa, a Karib-tenger kalózai, az Amélie csodálatos élete, a Kóristák, a Schindler listája, a Kétszáz éves ember, a Harry Potter és az Alkonyat című filmek fő motívumai, sőt olyan ínyencségek is, mint a Cinema Paradiso ismert dallamai. 

Film és zene

Nézze meg a koncertről készült fotóinkat!