Petőfi fiatalon is nagyon bölcs volt

Írta:  2012.03.27.
Petőfi Sándor életéről Szőlőszem címmel tartott versszínházi előadást Turek Miklós színész, rendező a kerületi diákoknak március 13-án a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Az előadás műfaja egy a szemünk előtt kibontakozó, Petőfi Sándor szellemét idéző és Petőfi lényét életre keltő monodráma.
– A szándékom az volt, hogy megdöntsem a költőről kialakított sztereotípiákat, de nem általános iskolásokra, hanem egy kicsit idősebb korosztályú közönségre gondolva állítottam össze a műsort – mondta Turek Miklós, aki már több emlékezetes előadást tartott a PIK-ben. – Petőfi Sándornak egy kevésbé reflektorfényben álló arcára, a filozofikus gondolkodóra szerettem volna ráirányítani a figyelmet.
A színész azt javasolta, hogy vegyük le újra a polcról a Petőfi-kötetet, olvassunk el egy-egy verset, mert azok üzenete ma is meglepően időszerű.
És hogy hogyan vélekedtek a diákok?
– Nagyon érdekes volt az előadás – mondta Tóth Éva. – A versek szépek voltak, és az is imponált, hogy a műsor szerkezete életképszerű volt.
– Most tanultunk Petőfi költészetéről, és nemrég írtunk róla témazáró dolgozatot – folytatta Marton Virág Hajnalka. – A műsorban elhangzott versek nagyon tetszettek.
– Nagyon izgalmas volt az előadás – tette hozzá Makkay Dóra. ­– Szeretem Petőfi Sándort, a kedvenc költőim közé tartozik. Rendkívüli az, ahogy a világot látta, és hogy fiatalon is mennyire bölcs tudott lenni.