Jogászkodás mellett a festés művészetének hódol

Írta:  2011.09.07.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Lőrinci Nagykönyvtára immár több mint két évtizede ad bemutatkozási lehetőséget a kerületi alkotóknak. A havi tárlatok sorát dr. Balázs István válogatott munkáit bemutató kiállítás gazdagította.

 

– Dr. Balázs Istvánt mindenki ismeri, aki a Kisgazda Parlamenti Szakmai Munkacsoport környékén valaha is megfordult – mondta dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő a kiállítás megnyitóján. –Azt mindenki tudja róla, hogy kitűnő jogász, de azt talán kevesen, hogy nagyszerű művészember is.
2007-ben találkozhattak a könyvtárlátogatók kréta, grafika- és rézkarc alkotásaival, ezúttal pedig „Reneszánsz portrék pasztellkrétával” című kiállításának megnyitóján gyönyörködhetnek alkotásaiban a Galéria 18-ban. Mint ahogy a kiállítás címe is sugallja, Balázs István reneszánsz műveket tolmácsola a maga eszközeivel. A Tiziano, Dürer, El Greco és Raffaello ihlette művekből álló sorozatot két éve kezdte el.
Dr. Balázs István művészeti előképzettséggel nem rendelkezik. A jogi egyetem elvégzése után bírósági titkár, bíró, majd közjegyző volt. Iskolás korában ugyan rajzolgatott, de soha nem gondolt arra, hogy a képzőművészettel is foglalkozik majd.
Külföldi útjai során a nagy képárakat megtekintve kapott kedvet a rajzoláshoz. Rézkarcokat, tollrajzokat készített a külföldi útjai során látottakról. Ezekből az alkotásokból több kiállítást is rendezett.