Nepál a biológus szemével

Írta:  2011.09.06.
„Hegyek ormán, dzsungel mélyén” címmel dr. Puky Miklós biológus, kutató Nepálban készített fotóiból nyílt tárlat szeptember 2-án a Fehéren-Feketén Galériában.

 
Dr. Puky Miklós Nepálba egy expedíció keretében jutott el. A képei az ország hangulatát, a természet és az ember mindennapi, összefonódó együttélését mutatják be a látogatóknak.
Nádasdi Mihály, a Fehéren-Feketén Galéria tulajdonosa a megnyitón elmondott üdvözlő szavai után Pásztor János önkormányzati képviselő köszöntötte a tárlat résztvevőit, majd dr. Kéri András (ELTE Természetföldrajzi Tanszék ) a kiállítás megnyitóbeszédében bemutatta Nepált.

A „hó otthona”

Dél-Himalája szélén fekvő ország, északról Kína, délről pedig India határolja. A Himalája neve az ősi indiai Szanszkrit nyelvből eredeztethető; a „hó otthona”. Szélesség és hosszúság szempontjából csak egy a sok kis ország közül, a magasságát tekintve viszont minden országot lehagy. Nemcsak hogy itt található a világ tíz legmagasabb hegyeiből kettő, de ezek a legfiatalabbak is, és még mindig nőnek. Lenyűgöző domborzata nagyban hozzájárul az ország csodájához, és a turisztikai vonzerejéhez.
– Dr. Puky Miklós, biológus, szakfordító a nem létező szabadidejét a természet szépségeire való rácsodálkozás, a fotózás, a zene élvezete tölti ki – mondta dr. Kéri András. – A képek tanulsága szerint Nepálban élők sorsa nehéz, azonban állataik családtagként élnek velük.
Az alkotó a felvételeket úgy válogatta össze, hogy átfogó képet kaphassunk az országról, lakóiról, tájairól, vadon élő állatairól. Ebből a szempontból nagyon önmegtartóztató volt, mert a természetfotózás az igazi oldala. Egyetlen kétéltűt sem láthatunk a fotókon – mondta mosolyogva.

A Varangy Akciócsoport Egyesület alapítója

Puky Miklós a Magyar Tudományos Akadémia Duna-kutató Intézete tudományos főmunkatársa, szakcikkeit könyveit Kanadától Ausztráliáig, Argentínától Japánig idézik. A Föld 51 országában járt, előadásait Brazíliától Új-Zélandig, Kínától Dél-Afrikáig nagy figyelem kísérte.. A Varangy Akciócsoport Egyesület alapítója, elnöke, számos hazai és nemzetközi kitűntetés, többek között a Pro Natura és a Környezetünkért Emlékplakett, a Tíz Kiemelkedő Fiatal kitűntetés, a Ford Európai Természetvédelmi Díj, és Entz Géza Tudományos Díj birtokosa.

A„Hegyek ormán, dzsungel mélyén” című tárlat szeptember 15-ig látható a Fehéren-Feketén Galériában (Telei Pál utca 26/b.).