Előkerültek a gitárok és a harmonikák

Írta:  2011.09.04.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola hagyományteremtő szándékkal tanévnyitó hangversenyt tartott szeptember 3-án a Bókay-kert szabadtéri színpadán.

 

A műsorban felcsendült a Himnusz, majd Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőt mondott.
– A Dohnányi Ernő Zeneiskola életében lezárult egy szakasz, és megkezdődött egy új – hangsúlyozta. – Az elmúlt időszakban olyan hagyományok alakultak ki az iskolában, amelyekre méltán lehet építeni, de emellett az is fontos, hogy új elemek is megjelenjenek.
Gratulálok ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a 2011/12-es tanév – hagyományteremtő szándékkal – hangversennyel kezdődik.
Az alpolgármester végül a Valahol Európában című musical szövegéből idézett: „…A zene az kell, mert körülölel, ha van elég szív, a dal az csak így lesz szép!”
Ezt követően Farkas Márta, az intézmény új igazgatója mondott ünnepi beszédet.
Az iskola az eltelt évek során több nagy rendezvényt is útjára indított, amelyek a kerület lakosságából is tömegeket vonzanak.
Az igazi hagyományt a nagy koncertek jelentik, amelyek meghatározzák az intézmény arculatát, szervesen illeszkednek a kerület kulturális igényeihez, s messzire viszik az iskola és a kerület jó hírét.
Az idei tanévben a Dohnányi Ernő Zeneiskola először a zene világnapja alkalmából, október elsején ad koncertet.
Október 22-én, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján kiemelt koncertet rendeznek. Ezt az adventi hangverseny követi, majd az újévi, a virágvasárnapi és a tanévzáró hangverseny következik.
– A Liszt-emlékév keretében elméleti versenyt is szervezünk a tanítványainknak, azért, hogy még jobban megismerhessék Liszt Ferenc életét és munkásságát – mondta az igazgatónő.
Ezt követően Draskóczy Zoltán gitárművész, zenepedagógus ismertette a műsort, amelyben elhangzott többek között Kodály Zoltán Köszöntője és Farkas Ferenc Két magyar tánca a gitáregyüttes előadásában. A gitár- és a harmonikaegyüttes közös produkciójában csendült fel a Quimbytől a Most múlik pontosan (énekelt Ecseri Soma, vezényelt Draskóczy Zoltán), valamint Andrea Bocelli Canto della Terra című dala (énekelt Sándor Szilvia, vezényelt Visky Dénes).

A Dohnányi Ernő Zeneiskola
A kerület állami zeneiskolája 1969-ben vált önálló intézménnyé. Dohnányi Ernő zongoraművész, zeneszerző és karmester nevét 1990-ben vette fel.