Megsüvegelték a diákokat a Piros iskolában

Írta:  2011.09.04.
A Piros iskola évnyitóján a diákok egy 200 éves német szokást felelevenítve édességgel töltött süveget kaptak ajándékba. A csomagban elrejtett finomságok megédesítették az ő első napjukat az iskolában, bátorságot és kedvet adva a tanuláshoz.

 A Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) évről évre régi német szokásokat elevenít fel, hogy ezzel örömteli meglepetést okozzon a kerületi sváb családoknak, gyerekeknek.
A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) gyermekei augusztus 31-én izgatottan várták a tanévnyitót.
Fekete György, az Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) elnöke német nyelven köszöntötte a diákokat, rokonokat, tantestületet.  Molnár Hajnalka pedagógus, az NKÖ elnökhelyettese ismertette a kétszáz éves Schultüte, illetve más néven Zuckertüte német szokást.
Régen Szászföldön és Thüringiában sok helyen várták a gyerekek a tanév kezdetét. A történet szerint a helyi tanár házának kertjében állt a Zuckertüte fa. Amikor a fán kellő méretűre növekedett a Zuckertüte, ez azt jelentette, hogy itt az ideje a tanévkezdésnek, az első napnak az iskolában.

De mi is az a Zuckertüte? 

Ez egy közel 60-70 cm hosszú süveg –, szép masnival összekötve – tele cukorral, csokival, bonbonnal, gyümölcsökkel, pralinéval, nápolyival. A Schultüte annyiban más, hogy abban színes ceruzák, apró iskolaszerek is vannak.
E szép szokás üzenete, hogy a csomagban elrejtett édességek megédesítik az iskola első napjait, ezért érdemes azt jó előre várni. Az évnyitón sem volt ez máshogy, hiszen a hatalmas süvegek láttán sok pici gyerek és szülő érzékenyült el.
Az NKÖ vezetői másnap a Táncsics iskolába beiratkozott német nemzetiségi elsős gyermekek meglepetésére készülnek, akik bizonyára hasonlóan meghatódva fogadják a sok-sok színes Zuckertütét.