Tehetségtábor Óz varázslóval

Írta:  2011.07.03.
Tartalmasabbá tették a szünidőzők napjait azok a tehetséggondozó szakkörök, amelyek a "Tehetséggondozó nyári táborok" projekthét keretében valósultak meg.

A tábor résztvevőit tesztekkel – kreativitás, kapcsolattársítás, asszociáció - , beszélgetéssel, motiváció alapján válogatták be a programszervezők.
A csoportalakítás után egymás megismerése, a tábor működésével, a foglalkozások rendjével ismerkedtek meg a gyerekek.
Vegyes csoportot alakítottak ki. Óz a csodák, csodája című mese megismerése után, elképzelés alapján fogtak hozzá az alkotáshoz. Közben megismerkedtek a különféle vizuális technikákkal, kifejező eszközökkel. A program elején felvázolták a célokat, a lehetőségeket, melyből a gyerekek szabadon választhattak. Teljes alkotó szabadságot kaptak, ahol a fantázia, az egyéni adottságok alapján kiválasztották azokat a szervezeti, alkotó formákat, eszközöket, ami leginkább megfelelt tehetségüknek. Szívesen alkottak, hiszen a motivációt a mesével, az érdekes technikai lehetőségekkel könnyen fenn tudták tartani.
– Az elkészült alkotásokat elemeztük, mindenki elmondhatta gondolatait, indokolhatott – mondta Patakfalvi Attiláné tehetséggondozás szakértő. – Megtanultuk, hogyan kell saját és mások munkáját tapintatosan értékelni, reálisan értékelni.
Elsajátították a gyerekek a színek hangulatát, mit, mivel lehet leginkább érzékeltetni. A foglalkozások jó hangulatban zajlottak, szívesen hallgatták a meséhez tartozó filmzenei részleteket is. Mivel különféle korosztály dolgozott együtt, a nagyok segítségét, tanácsait a kisebbek elfogadták. Így a vegyes csoportokban való munkálkodás közben elsajátították azokat az emberi, magatartási formákat is, ami a sikeres együttműködéshez szükséges. Fejlődött szociális kompetenciájuk – empátia, tolerancia, segítőkészség, mások munkájának megbecsülése …
Az elkészült munkákat folyamatosan tették ki az előtérben található kiállítóhelyre, ahol a tábor többi tagja is gyönyörködhetett a tehetségek munkájában. A foglalkozásokon képregény, társasjáték tervezetek, szereplők, helyszínek, bábok, plakátok, könyvborítók készültek a gyerekek fantáziáját, kreativitását dicsérve.
A beszélgetések, a mese részeinek feldolgozása, helyszínek megjelenítése, elképzelése nemcsak a gyerekek alkotókészségét, fantáziáját, együttműködési készségét, hanem beszédkészségét is fejlesztette. A kiinduló alkotások és a hét végén készült technikákat, munkákat elemezve, összehasonlítva maguk a résztvevők állapították meg, mennyit fejlődtek a héten.