Erdélyt hozták el

Írta:  2011.07.14.
A kerületben talált otthont sok évvel ezelőtt a Művészeti Tárló alkotócsoport, amely elsősorban Erdély kortárs művészetét mutatta meg a közönségnek. A Kondor Béla Közösségi Házban most megnyílt kiállítás az örökség méltó hordozója.
Rendkívüli dolognak számított 1985-ben Magyarországon, hogy olyan művészeti csoportosulás jöjjön létre, amelyben képző-, ipar- és népművészek is tagok lehetnek. A Művészeti Tárló – amely azóta már közhasznú egyesületként működik – 26 éve töretlenül sikeres, és 11 éve állít ki rendszeresen a Kondor Béla Közösségi Házban.
− Ma is nagyon jó érzés visszagondolni arra az 1985-ös napra, amikor először vettünk részt a Művészeti Tárló kiállításán. A két és fél évtizedes siker titka abban az örökségben rejlik, amelyet megőrizni és továbbadni igyekszik ez az egyesület – mondta el a csoport legújabb ugyancsak a Kondorban megrendezett tárlatának megnyitóján, július 13-án Kaszner Margit képzőművész, író.
A Művészeti Tárló 11 évvel ezelőtt rendezett kiállítást először a Havanna lakótelep szívében.
− Korábban a repülőtér galériája adott helyet ezeknek az eseményeknek. Buczkó Imre festőművésznek, a kiállítások főszervezőjének köszönhetjük, hogy a sorozat nálunk folytatódott – mondta el Császár Bíró Lilla, a közösségi ház új vezetője.
A művészeti csoport úttörőnek számított annak idején abban is, hogy elsősorban erdélyi művészek adták a tagságát, és mivel a XVIII. kerületben régóta helye van a határon túlról ide települő magyaroknak, méltó helyre kerültek a kiállítások is. A határok később elmosódtak, de a szellemi örökség megőrzése továbbra is fontos maradt – erre vállalkozik a mai napig az egyesület, és ezt a törekvést tükrözi a július 31-ig látható kiállítás is.