Gyermeknap a Bókay-kertben

Írta:  2011.05.29.
Nem tudta tönkre tenni az időjárás a Bókay-kertben rendezett gyermeknapi majálist: az eső alig egy órát szitált, amiről könnyedén megfeledkezett a közönség, hiszen a nézőteret sátrak védték, a programok pedig rendben zajlottak.
– Én örülök annak, hogy ilyen az idő. Képzeljétek el, ha olyan nagyon sütne a nap – mondta műsora kezdetén a Bókay-kertben rendezett gyereknapi fesztivál első fellépője, Szandi.
Az időjárás miatti aggodalom visszatért a szervező önkormányzatot képviselő Kucsák László koncert utáni köszöntő szavaiban is. Az alpolgármester úgy fogalmazott, mielőtt jó szórakozást kívánt a közönségnek:
– Fohászkodjunk együtt az égiekhez, hogy az eső ne mossa el a rendezvényeket, és este egy igazán tartalmas, vidám gyermeknapot zárhassunk.
Az aggodalom nem volt ok nélküli, hiszen a május 1-jei majális kezdetét nem egészen egy hónapja kissé szomorkássá tette az eső. A szervezők most urai voltak a helyzetnek: a színpadi nézőtér székei fölé sátrak kerültek, így azoknak sem kellett haza indulniuk, akik esetleg megijedtek a délelőtt egy órán át tartó könnyű szitálástól. A programok rendben zajlottak, a nap végén valóban elégedetten indulhattak haza a kerületiek, vagy a kicsit messzebbről ide látogatók.

Szalma a szamárnak

– Adhatunk a szamárnak egy kis szalmát? – kérdezte a nagyszínpad közelében berendezett kisállatsimogató mellett egy lelkes apuka.
– Hát ha találnak valahol, nyugodtan. Ez ugyanis nem szalma – mutatott az állatok ellátmányához tartozó szénakötegre az állatsimogatót felügyelő fiatal hölgy inkább tréfásan, mint kioktatóan. Apró malőr, városi emberrel előfordul, hogy a kettőt összekeverje, de az ilyen helyzetek végül is éppen arra valók, hogy rendet tegyenek a fejekben. Az állatok egyébként rendkívül népszerű szereplői voltak ennek a gyermekmajálisnak, legyen szó akár a simogatóról, akár a sportpályák mögött üzemeltetett, állatok vontatta körhintáról, a paintball pálya mellett felvonuló spánielekről, vagy a bemutatót tartó munkakutyákról, amelyek a futó esőben is fegyelmezetten, pontosan végezték el feladatukat.

Gyerek a gömbben

A Bókay-kertbe érkező látogatókat igazán sokszínű sokadalom fogadta. Nem hiányozhattak a sétányok mellett felállított standokról a kézműves termékek, a játékok és a látványos nyalánkságok, a színpadon pedig jobbnál jobb előadók váltották egymást: koncert, tánc, bábszínház és sok más érdekesség várta az érdeklődőket.
Egy igazán korszerű gyermekmajális programjában azonban egyre több szerep jut a rekreációnak, a mozgásnak is. A legkisebbek az ugrálóvárban tehették próbára erejüket, az idősebbek az extrém park kihívásinak igyekezhettek megfelelni, a közbülső korosztályok pedig olyan érdekes újdonságokat próbálhattak kik, mint a vízre bocsátott, hatalmas, felfújt léggömbök.
– Milyen az idő odabent? – kérdeztük az egyik fiút, aki a léggömb belsejében forgott, ugrált a jókora, felfújt medence vizán. Csak egy intéssel jelezte, hogy remek, más már igyekezett is arrébb gördülni, mert egy másik gömbben egy kislány közeledett.
– A gyerekek szeretnek mozogni, és nagyon jó, hogy manapság ennyi féle lehetőség van rá. Úgy látom, az ilyen szórakozás közben még arról is megfeledkeznek, hogy egy kicsit borongós az idő – mondta Ujszászy György apuka önfeledten szórakozó kislányáraq mutatva, majd hozzátette: – Mi nagyon jól éreztük magunkat ezen a gyereknapon. Örülünk, hogy nem kellett messze mennünk jó programokért.