Színjátszó és filmfesztivál a Rózsában

Írta:  2011.05.28.
Az idén is szép számmal vettek részt a diákok a Fővárosi Színjátszó, és Országos Diákfilm Fesztiválon. A Hunyadi Mátyás Gimnázium 16 éve rendezi meg a programot, amelynek kezdetektől szervezője dr. Grünvald Mária, az iskola pedagógusa.


Középiskolás és általános iskolás diákok egyaránt indulhattak a versenyen, melynek a Rózsa Művelődési Ház adott otthont.
Ebben az évben 14 színdarab szerepelt a megmérettetésen. A középiskolások kabarétréfákat, paródiákat, ókori klasszikusokat, XX. századi abszurdot mutattak be. Az általános iskolások műsorában népmesék, klasszikusok, saját készítésű produkciók szerepeltek.
Az Országos Diákfilm Fesztiválra is érkeztek vidám és nagyon komoly filmes produkciók, melyből négy játékfilmből, egy dokumentumfilmből, és tizenegy klipből állt a csokor.
A megkérdezett diákok beszámoltak arról, hogy szívesen vesznek részt a megmérettetésen, ami nagyon jó csapatépítő is. A színpadi produkciók, a szerepek kiválasztása közösen történik, aztán a próbák során közösen formálják a fiatalok a színdarabot. A film esetén is hasonló a „forgatókönyv”, valakinek a fejéből kipattan az alapötlet, amit aztán közösen csiszolgatják, addig-addig, amíg megszületik a kész produkció.
A zsűri tagja volt Dóka Péter filmkritikus, író, a Móra Ferenc Könyvkiadó irodalmi szerkesztője, Fráter Zoltán forgatókönyvíró, drámaíró, az ELTE tanára, valamint Mikó Csaba forgatókönyvíró, drámaíró, a Roham Színház művészeti vezetője.
Az idén is nagy sikert arattak a Hunyadis diákok

Zsolti és szárnysegéd címmel a Hunyadi gimnázium két jelenlegi és egy volt diákjának filmje a zsűritől elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb filmzene elismerést.
–A film ötlete közösen született – kezdte a beszélgetést Kállai József Levente, a film rendezője. – A filmkészítés és a színjátszás a Hunyadi gimnáziumban meghatározó élmény volt számomra. Megismertem a filmkészítés - és a színjátszás alapvető fortélyait, valamint nagyon jó, és összekovácsolódott társaság tagja lehettem. A színdarabok révén különböző életszituációkat próbálhatunk ki, aminek jellemnevelő hatása van. Most érettségi előtt állok, de továbbra is szívesen visszajárnék, hogy csapattagként részt vegyek a versenyen.
–Kétszemélyes feltörekvő utcazenész banda vagyunk– folytatta Pataki Pierre József. – Gitáron és balalajkán játszom. A balalajkával úgy kerületem közelebbi kapcsolatba, hogy a pincében találtam, és elkezdtem játszani rajta. Azóta több zeneszámunkban megszólal ez a hangszer.
Sági András volt Hunyadis diák pengetős, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik, jelenleg az ELTE-re jár, ahol filmművészetet tanul. „Zsolt és szárnysegéde filmben gitár, vokál és a csellót utánzó szintetizátor hangja csendül fel – tette hozzá.
Dr. Grünvald Mária elmondta, hogy a fesztivál megrendezését a kerületi önkormányzat és a Lőrinci Garabonciás Alapítvány támogatta.
Bízom benne, hogy ez a szép hagyomány továbbra is megmarad. A diákok nagy örömmel vettek részt a Fővárosi Színjátszó, és Országos Diákfilm Fesztiválon. Nagyszerű közösségteremtő ereje van, nagyon fontos barátok szerzése szempontjából, és kifejlődik bennük a felelősségérzet, kötelességtudat. A filmkészítés, színjátszás életre szóló élményt nyújt a fiataloknak. Az egyik pedagógus elmesélte – mondta Grünvald Mária, hogy általános iskolás korában, majd később középiskolásként maga is szerepelt a fesztiválon, és most ő kíséri a gyerekeket a versenyre.
Generációk életében volt, van jelen a filmkészítés és színjátszás…

A fesztivál megrendezését a kerületi önkormányzat és a Lőrinci Garabonciás Alapítvány támogatta.

Fővárosi Színjátszó, és Országos Diákfilm Fesztivál eredménye
Országos Diákfilm Fesztivál:
A versenyre csak középiskolások jelentkeztek, összesen 16 film érkezett be.
Kisfogház (a Legjobb film) Rénes Márton
Zsolti és a Szárnysegéd (a legjobb rendezés, a legjobb filmzene) Kállai József, Pataki Pierre József
Mikor halunk meg? A lejobb férfi főszereplő Kajdi Ferenc, Sárvár,
Kossuth párbaj (A legjobb paródia) Kossuth Középiskola XXI. kerület
Ábránd (Legíraibb alkotás) Szakálos Dénes László, Érd
Emlékszel Évára? (Legjobb dramaturgia) Rénes Márton

Fővárosi Színjátszó Fesztiválon15 előadást mutattak be a diákok.
Középiskolák versenye
Pázmán lovag (Legjobb rendezés) Hunyadi Gimnázium
Emberke tragédiája (Legötletesebb előadás, legjobb társulat) Trefort Középiskola
Antigoné (Legjobb kísérleti darab) KAOTIKA
Központi ügyelet (Legjobb kabarétréfa) Felnőttek Gimnáziuma
Legjobb főszereplő: Sági András, Kállai József Hunyadi
A legjobb mellékszereplő:Borsos Balázs Kossuth Középiskola
Általános iskolák versenye:
Kastélydombi Általános Iskola: Legjobb gyermekelőadás, legjobb jelmez, a legjobb vizuális megjelenítés
Kandó Téri Általános Iskola: Legjobb adaptáció, legjobb színpadkép
Kassa Utcai Általános Iskola: A legjobb modernizáció
Kassa Utcai Általános Iskola: Köteles Léna legjobb női mellékszereplő
Gulner Utcai Általános Iskola:Legjobb csapatmunka
Gulner Utcai Általános Iskola: Horváth Virág, Török Enikő, legjobb női főszereplő
József Attila Általános Iskola AMI: Gál Roland a legjobb fiú főszereplő

 (Fotó: Archív)