Megviccelik a tűzoltót...

Írta:  2011.02.10.
Nem növekszik a tűzesetek száma, csupán véletlen jelenség, hogy decemberben és január elején több alkalommal kellett riasztani a tűzoltókat a szokásosnál. Viszont rengeteg olyan apró figyelmetlenség bosszantja a tűzoltók munkáját, amelyek egyes esetekben emberéletekbe is kerülhetnek.

Családi ház égett le legutóbb a Bajcsy-Zsilinszky utcában, néhány nappal korábban a Havanna-lakótelep egyik panellakásában ütött ki lakástűz. A médiatudósítások alapján mintha többször röppenne fel az épületekre a „vörös kakas”, mint a főváros más területein – a tűzoltóság tapasztalatai azonban ezt nem igazolják.

20 éve több volt

– A statisztikák szerint egyre kevesebb a tűzeset. Sokkal kevesebb van, mint például a nyolcvanas években, de a nyitott társadalom természetéből adódóan egy-egy ilyenre lényegesen nagyobb figyelem irányul, mint korábban – fogalmazott az általános tapasztalatokkal kapcsolatban Csepregi Csaba tűzoltó-alezredes, a Dél-Pesti Tűzmegelőzési Régió vezetője.


Ezzel egyetért a XVIII. és további négy (XVII., XIX., XX., XXIII.) kerület felügyeletéért felelős Dél-pesti Tűzoltási Mentési parancsnok, Gere Imre őrnagy is.
– Az év végén és most, az újév elején valóban mintha több lett volna a tűzeset a kerületben, ez azonban nem tendencia, véletlenszerű növekedésről van szó. Ez talán megnyugtatja a lakosságot, mint ahogy bizonyára az is, hogy a frissen összeállított adatok szerint 2010 például egy kifejezetten átlagos év volt a mi szempontunkból – mondta.
 
Az egész régióért felelnek
 
Az elmúlt esztendőben 296 műszaki mentéshez, és 171 tűzesethez riasztották a XVIII. kerület mentéséért is felelős Kispesti Tűzőrség tűzoltóit. Fontos azonban, hogy a tűzőrség a teljes dél-pesti régiót, sőt az agglomerációt is ellátja, így a közölt adatok nem csak a mi kerületünkre vonatkoznak. Mint a parancsnok elmondta, jogszabály-módosulás miatt nem minden esetben vizsgálják a tűzesetek okát, de a rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy az említett 171 eset többnyire ipari, mezőgazdasági vagy lakástűz volt, egy részük közlekedéssel összefüggő.
 
Rosszindulatú vaklárma
 
– Még mindig sok a téves riasztás: 141 alkalommal kellett ilyen esetben kivonulni, és 19 esetben jegyeztünk fel vaklármát – magyarázta Gere Imre. – A téves riasztás nem rossz szándékú, ilyenkor valaki tévesen következtet tűzre bizonyos jelekből, és jobbnak látja a tűzoltóságot riasztani. A vaklárma viszont egyértelműen azért van, hogy megtévesszenek, megvicceljenek bennünket, nagyon nehéz ezt is kiszűrni. Sajnos az ilyesmi az időt és az embert vonja el komoly esetektől.
 

 
Ne álljuk el a tűzcsapokat!
A tűzoltóságnak meg kell küzdenie egy másik problémával is, ami leginkább a lakótelepi kerületrészeken jellemző.
– A parkoló autók nagyon gyakran elállják a tűzcsapot. Nem tudunk mit tenni, a kollégák már számolnak ezzel. Persze, tudjuk, hogy a Havannán, mint sok hasonló városrészben, komoly parkolásai gondok jellemzőek, de könnyebben és gyorsabban tudnánk dolgozni, ha nem kellene szembenéznünk ezzel a problémával – árulta el az őrnagy hozzátéve. – Sok gondot okoz az is, hogy házon belül elzárják a főbb vonulási útvonalakat, vagyis ajtókkal, rácsokkal zárják le a folyosószakaszokat. Ez nagyon veszélyes, emberéletbe is kerülhet. Érdemes a rácsok felszerelése helyett más megoldásban gondolkodni a vagyonvédelemmel kapcsolatban.