Megújulás előtt a Nemes utcai plébániatemplom

Írta:  2011.02.10.
Jelentős év előtt áll a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia. Amint arról már beszámoltunk, az idén tavasszal adják át az urnatemetőt, hogy aztán már valóban csak arra figyelhessenek, miként újul meg majd a 70 évnél is idősebb templom tetőszerkezete és tornya. A plébánost, Gödölle Márton atyát kérdeztük az előttük álló fontos feladatokról és időszakról.
 
- Az látnivaló, hogy az urnatemető előkészítő munkálatai már megkezdődtek. Megvan-e már az átadás, a használatba-vétel időpontja?
- Természetesen, hiszen ilyen nagy munkát csak komoly tervezés után lehet elkezdeni. Húsvétkor, április 23-án lesz az urnatemető felszentelése, s ezt követően már üzemelni fog. A híveink már mintegy ötven urnahelyet lekötöttek, jelentős az érdeklődés.
 
Kritikus állapotban
 
- Érthető hát, hogy nagyon fontos ez a plébánia életében, ám ha elkészülnek vele, akkor sem szusszanhatnak, hiszen a templom tetőszerkezetére és a tornyára is ráfér a felújítás. A kettő közül melyik a fontosabb?
- Azt hiszem, nem lehet különbséget tenni, mindkettő egyformán fontos. Részben, mert mindkettőhöz valóban hozzá kell már nyúlni, részben pedig azért, hogy végre szép lesz a plébániánk. De ha már kérdezte, a torony állapota kritikus.
 
Sátorban a szentmisék
 
- Feltételezhetően nem egyszerre, egy időben végzik majd a két munkát. Melyik élvezhet elsőbbséget?
- A torony, bár a tetőszerkezetre sem mondhatnám, hogy tökéletes állapotban van. Sőt…
- Nem lesz könnyű úgy egyeztetni a munkálatot, hogy az ne érintse a szentmiséket, következésképpen a hívek lelki életét és kiszolgálását.
- A híveink bizonyára megértőek lesznek, hiszen a felújítás miattuk is történik. A biztonságuk, s a hitük kulturált gyakorlása érdekében. Az elképzelések, a jelenlegi tervek szerint a templomkertben sátrat állítunk majd fel, ebben tartjuk a szentmiséket.
- Mikorra várható a munka kezdete?
- Mivel olyan horderejű és nagyságrendű munkálatokról lesz, amelyeket a lehető legalaposabban kell előkészíteni, ezért nem kapkodunk el semmit. Az elmúlt év végéig elkészültek a kiviteli tervek, az EU-pályázat szerződésének az aláírása az idén várható.
 
10 milliót vállaltak
 
- Megnehezíti-e az előkészületeket a bürokrácia?
- Nem mondanám, mert viszonylag folyamatosan haladunk. Attól azonban tartunk, hogy az építkezés kezdetére, 2012-re vajon mennyit fog érni az összeg? Az egyházközségünknek 15 százalékos önrészt, közel 10 milliót kell vállalnia. Nincs is ezzel semmi baj, inkább attól tartunk, hogy vajon másfél év múlva mennyit ér ez az összeg? Kiteszi-e akkor is a 15 százalékot?
- Gondolom, nem bánná, ha sikerrel túljutnának az építkezésen.
- Már csak azért sem, mert a munkának még akkor, azzal sem lesz vége. Nagy és szép tervünk, hogy elkészüljön a közösségi ház, amely végre igazi otthont, találkozóhelyet biztosítana plébániánk híveinek. Nem kis fába vágjuk ezzel a fejszénket, hiszen 750 négyzetméteres területről van szó. De úgy gondolom, hogy tervszerű, okosan előkészített munkával, s Isten segítségével legyőzhetjük a nehézségeket, s valóra tudjuk váltani a terveinket.
 
 
A felrobbantatott templom
A Nemes utcai római katolikus templom építése a harmincas években kezdődött meg, 60 ezer pengőnyi adományból. Az oltárt 1938-ban állították fel. 1944-ben - hogy az országba betörő orosz csapatoknak ne legyen tájékozódási pontja közvetlenül a főváros közelében – a németek felrobbantották a templomot. Pontosabban, felrobbantatták magyar emberekkel… Tizenkét éven át, 1957-ig hevert a romjaiban a templom. Ezután a hívek segítségével építették újra.
Az elkövetkező időszakban pedig új fejezet kezdődhet a szentimrei plébánián.