A Kossuth téri gyülekezet a centenáriumára készül

Írta:  2011.02.10.
A Kossuth téri gyülekezet lelkésze a 11. éve szolgál itt, a templom, a gyülekezet pedig az idén ünnepeli létének 100. évfordulóját. Mozgalmas, s a reményeik szerint emlékezetes esztendő előtt állnak, abban a hitben, hogy Isten oltalmazó kezében lesznek. Papp Tibor lelkésszel a református templomban beszélgettünk.
 
A Kossuth téri református templomot ez első látásra a szívébe fogadhatja a látogató. Már a környezete miatt is, hiszen oly rendezett, oly áttekinthető, hogy szinte hívogató.
Papp Tibor megválasztott lelkipásztor előbb a templomkert két kutyáját igazítja el – jobb a békesség -, majd készségesen mutatja meg a templomot, aztán bevezet az irodájába, a dolgozószobájába.
 
A szavak súlya
 
Közben azt magyarázza, hogy nem nagy barátja a számítógépnek, de még a mobiltelefonnak sem.
- Nem, mert megöli a lelket. Ha két ember egymásra tekint, hallja a másik hangszínét, látja gesztusait, az más, egészen más. Más akkor a súlya és a hangsúlya a szónak, más értelmet nyernek azok – sorolja a panaszait, a technika vívmányaival szemben, de azért nem lehet nem észrevenni, hogy ezeket az okosságokat ő is használja: számítógép világít az íróasztalán.

 
- Nincs mit tenni, tudomásul kell venni, a világ – legalábbis a technikai vívmányokat illetőn – rohamléptekkel száguld. Ahol születtem, abban a kis alföldi községben, Dévaványán sokan, nagyon sokan még ma sem használnak ilyent, tán azt sem tudják mi fán terem.
S ha már szóba jött a szülőhely, s közös ismerősre is leltünk, ejtünk is néhány szót Déváról. Néhány perc múlva tragikus, elkeserítő adatot mond a lelkipásztor.
- Amikor megtudtam, nem akartam elhinni... Az elmúlt évben a falumban nem kevesebb, mint 13 öngyilkosságot követtek el. Ez a tény, ez a szám, önmagáért beszél, pontosabban változásért ordít. Igen, mert ez elkeserítő. Gondoljon bele: tizenhárom ember jutott el az elkeseredettségnek arra fokára, hogy eldobja magától a legnagyobb értékét, az életét, s kimondja azt, hogy nincs tovább, nem látja az értelmét. Ezen változtatni kell, mert szavak sincsenek rá, hogy mily szomorú még csak tudni is a hírét ezeknek a tragédiáknak.
 
100 esztendő képeken
 
Azért, hogy ne csupa szürke színnel és borongóssággal búcsúzzunk, a civilként vegyészmérnöki végzettségű, mindössze 41 esztendős Papp Tibor elmondja, hogy a Kossuth téri gyülekezet, amelyben 2000 szeptemberétől szolgál, az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ez örömmel, várakozással, hittel és tenniakarással tölti el a gyülekezet mintegy 400 tagját.
- Tavasztól egymást követik majd a jeles napok. Májusban a tavaszi evangelizációs hét jelent lélektisztulást, majd fotókiállítással emlékezünk a gyülekezetünk centenáriumára. Június 16-án pedig Hálaadó Nap lesz, amelyre tisztelettel hívjuk és várjuk a kerületünk vezetőit is.
 
 
A meghatározó ige
A lelkész életének és megtérésének egyik meghatározó, s hadd tegyük hozzá, szép és követendő igéje a következő: ,,hű az Isten, aki nem hagy titeket feljebb kísérteni, mint elszenvedhetitek, sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.