Új sószórógépet vásárolt a kerület

Írta:  2011.02.10.
A sószóró gépjármű üzembe helyezését követően a Városüzemeltető Nonprofit Kft. a 270 km hosszú kerületi mellékútvonalak felét tudja már csúszásmentesíteni.

Az önkormányzati cég a téli intézkedési terv szerint november 20-tól március 15-ig tart téli ügyeletet, hogy a kerületi közutak, járdák, parkok a balesetmentes közlekedésre alkalmasak legyenek. Ahhoz, hogy a síkosságmentesítést minél több kerületi úton, minél rövidebb idő alatt lehessen elvégezni, a

 
Városüzemeltető kft. decemberben – kiegészítve gépparkját – részletre vásárolt egy EPOKE típusú 5 köbméteres sószóró kocsit 2,9 millió forintért.
Ezt az is indokolta, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépei a fő- és tömegközlekedési utakat takarítják meg a hótól, és síkosságmentesítik. Csak ezt követően tudnak a mellékutakkal foglalkozni. Így munkagépeik időben nem jutnak el a kerületi mellékutakra, ezért a Városüzemeltető Nonprofit Kft. elvállalta ezen utak hóeltakarítását és síkosságmentesítését.
 
Pestszentimrén érzékelhető
 
– Korábban a kerület 270 kilométer hosszú mellékútvonalából 95 kilométert takarítottunk le, a sószóró gépjárművel a mellékutak felét tudjuk hintőanyaggal megszórni – mondta Péntek Tamás, a Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A legjelentősebb változás Pestszentimrén észlelhető. Az új útvonalak kijelölésénél fontos szempont, hogy a lakosoknak minél rövidebb távolságot kelljen megtenni a csúszásmentesített út eléréséig.
 
Hajnalban takarítanak
 
A társaság elsőként az intézmények környékét tisztítja meg, majd az adott út forgalmát, harmadik szempontként a domborzati viszonyokat veszi figyelembe, valamint a lakótelepekhez vezető utak takarítását végzi el.
Amennyiben az időjárás indokolttá teszi, a Városüzemeltető Kft. munkatársai hajnali 4 órától kezdik el a munkát, hogy a reggeli csúcsforgalomra az utak már le legyenek takarítva, és a kerületben élők reggelente lehetőleg már járható utakon közlekedhessenek.
 
A járdán tilos a sószórás! 
Belterületi közterületen – az úttest kivételével - a síkosság-mentesítésre tavaly szeptember 1-től olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő növényeket nem veszélyezteti.