Életre kelt egy régi szakma

Írta:  2015.05.29.
A kerületi játszótereken és parkokban előforduló rongálások megelőzése érdekében parkőri szolgálatot hozott létre az önkormányzat városüzemeltető cége. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. 12 munkatársa hat forgalmas helyen ügyel a rendre.

A parkőrök figyelmeztethetik a renitenskedőket, és szükség esetén kérhetik a szolgálattal közvetlen kapcsolatban álló közterület-felügyelet vagy a rendőrség segítségét.

Fontos a jelenlét

A parkőrség felállításának elsődleges célja az volt, hogy a folyamatos jelenléttel csökkentsék a vandálok károkozását.
– Szinte nincs olyan évszak, amikor ne jelenne meg hír vandál rongálásokról, játszóterek tönkretételéről, a növényzet kiszaggatásáról, ellopásáról. A károk helyreállítására éves szinten több millió forintot fordít az önkormányzat – nyilatkozta a parkőrség felállítása kapcsán Lévai István Zoltán alpolgármester.
Az önkormányzat, illetve a városüzemeltető cég arra törekszik, hogy az adott terület lakosaival és az ott működő vállalkozásokkal korrekt kapcsolat alakuljon ki, aminek révén bizalommal fordulnak a parkőri szolgálatot teljesítőkhöz a kérdéseikkel, panaszaikkal.

Kedvező tapasztalat

Banyár László, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy mivel külön anyagi forrás nem volt a parkőri szolgálat felállítására, a megoldást a közfoglalkoztatási program jelentette.
– Kiválasztottunk tizenkét embert, akik megfelelő oktatás után hat párt alkotva kezdték meg a munkát. Az áprilisi 20-i indulást követő rövid próbaidőszak tapasztalataiból kiindulva alakítottuk ki a szolgálat rendszerét, alkalmazkodva az eddigi rongálások jellemző időpontjaihoz. Az első tapasztalatok kedvezőek, sokak számára megnyugtató a parkőrök jelenléte.
A közterületi rongálások megelőzése mellett a parkőrök feladatai közé tartozik többek között a hulladékgyűjtő edények állapotának, telítettségének ellenőrzése, a kutyasétáltatás szabályainak betartatása, az illegális szemétlerakás megakadályozása, a balesetveszélyes fák, ágak észlelése, jelentése, a vihar utáni állapotfelmérés és segítségnyújtás a helyreállítást végzőknek.
Az önkormányzat reméli, hogy a kerületi lakosok támogatják a közterületek védelméért tett erőfeszítéseket, és segítik a szolgálatot teljesítő parkőrök munkáját, akik szemmel tartják a parkok növényzetét, a zöldterületeket, az utcabútorokat, és folyamatos jelenlétükkel visszafogják a nemkívánatos viselkedést.